Programul Rabla 2023: Ministerul Mediului vrea să aducă mai multe modificări programelor Rabla

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 nov 2023, 00:15

Ministerul Mediului vrea ca în 2023 să aducă o serie de modificăr programelor Rabla.

Sursa: https://pixabay.com/

Ministerul Mediului vrea ca în 2023 să aducă o serie de modificăr programelor Rabla.

În 2023 ar urma să fie modificate programele Rabla, deja consacrate în România.

Programul Rabla ar urma să fie modificat

Ministerul mediului își dorește ca în 2023 să aducă o serie de modificări programelor Rabla.

De asemenea, Ministerul anunță apariția unui nou program Rabla, și anume unul destinat cumpărării de mașini electrice noi pentru firmele care dețin flote de mașini.

Citește și: Statul oferă 3.000 de lei pentru o anumită categorie de români. Legea se aplică din luna martie 2023

Astfel că, Ministerul Mediului prezintă modul în care poate fi continuat programul Rabla (cu cele două componente- Clasic și Plus) și dacă există, de asemenea, posibilități pentru îmbunătățirea programelor la nivelul ministerului.

Programul Rabla Clasic și Rabla Plus

Cele două programe Rabla se vor desfășura și în 2023, bugetul alocat fiind de  560.000.000 de lei- pentru Rabla Clasic și de 780.000.000 de lei- pentru Rabla Plus, mai mare față de anii precedenți.

În același timp și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are în lucru o serie de modificări ce vor fi aduse ghidurilor de finanțare ale celor două programe. Cele mai importante schimbări ce vor apărea sunt, potrivit notei ministerului:

- reducerea nivelului emisiilor pentru care se acordă prima de casare- maximum 155 g (acum e maximum 160 g);

- creșterea primei de casare la 9.000 lei, în cazul predării unui autovehicul uzat (acum e 6.000 de lei) și la 10.000 lei, în cazul predării a două autovehicule uzate (acum e 9.000 de lei);

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- eliminarea condiției de a casa o rablă în schimbul achiziționării unui autovehicul nou- doar în cazul instituțiilor publice (modificare valabilă pentru ambele programe);

- stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric;

- majorarea valorii ecotichetului pentru instituții publice la 120.000 de lei pentru Rabla Plus.

Ministerul mediului își dorește ca în 2023 să aducă o serie de modificări programelor Rabla.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Programul Rabla Local

Programul Rabla Local va demara după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al AFM, iar bugetul propus pentru anul acesta este de 240.000.000 de lei.

Potrivit regulilor stabilite în 2022, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească banii obținuți astfel pentru a cumpăra o mașină nouă. Conform ministerului: “Prin derularea acestui program se preconizează casarea unui număr de 100.000 autovehicule uzate”.

Citește și: Ce se va întâmpla cu cei care dețin mașini mai vechi de 15 ani? Legea intră în vigoare din martie 2023

Rabla pentru Flote

Pe lângă programele Rabla deja consacrate, va mai apărea și Rabla pentru Flote. Acest Program va încuraja achiziționarea de autovehicule electrice noi pentru companiile care dețin flote de mașini.

Până ca programul Rabla pentru Flote să fie disponibil va mai dura, deoarece trebuie elaborată, în următoarea perioadă, o schemă de ajutor de stat prin care se firmele să fie stimulate să cumpere mașini electrice noi, în valoare de peste 200.000 euro, iar ulterior să fie publicat și un ghid în acest sens.

Bugetul pentru Rabla pentru anul 2023 este în valoare de 250.000.000 de lei.

Schimbările prezentate în acest articol sunt doar niște intenții ale ministerului, iar pentru a se putea aplica, acestea trebuie să fie prinse în mai multe proiecte de acte normative și pe urmă oficializate.

Sursă: avocatnet.ro