Programul trebuia să înceapă în luna septembrie a acestui an, însă potrivit unui anunț al Administrației Fondului pentru Mediu, Rabla Local va începe la jumătatea lunii octombrie.
Citeste si: Se schimbă asigurările RCA din toamnă. Aceste polițe RCA dispar începând cu data de 8 septembrie 2022
Când începe Rabla Local
Primăriile își vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Rabla Local privind casarea autovehiculelor uzate începând cu 14 octombrie, iar din 21 octombrie, ora 10:00, vor putea depune cererile pentru
Dacă bugetul alocat programului nu se termină, înscrierile în program vor fi posibile până în data de 23 decembrie 2022, ora 14:00.
Citeste si: Rabla Local 2022. Proprietarii mașinilor cu o vechime de peste 15 ani vor primi 3.000 de lei
Beneficiile aduse de Rabla Local
Rabla Local este o ramură diferită față de cele două programe existente deja, Rabla Clasic , prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante sau Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Șoferii ce doresc să își aducă mașinile uzate la casat prin programul Rabla Local vor beneficia și de un stimulent în valoare de 3.000 de lei. Prin intermediul programului, persoanele fizice ce își duc la casat mașina cu o vechime de peste 15 ani vor primi din partea primăriei din localitatea de domiciliu o sumă de bani ce nu trebuie neapărat folosită pentru achiziționarea unei mașini noi.
La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.
Pentru a primi suma de 3.000 de lei, mașinile trebuie să îndeplinescă condițiile următoare:
- să fie înregistrate în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Persoanele fizice ce doresc să aibă parte de stimulentul oferit de programul Rabla Plus trebuie să aibă în vedere următoarele criterii:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
Este de reținut că în programul Rabla Local nu pot partcicipa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Citeste si: Românii primesc 3000 de lei în luna septembrie! Despre ce program este vorba și care sunt actele necesare
Recomandarea Administrației Fondului pentru Mediu
Administrației Fondului pentru Mediu recomandă celor interesați să verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program pentru a fi siguri că vor primi cei 3.000 de lei, în cazul în care mașina are o vechime de peste 15 ani.
"Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere", a precizat Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Citeste si: Programul de casare a autovehiculelor uzate a fost amânat! Care este noua dată anunțată de AFM
Sursa: avocatnet.ro