Programul Rabla se modifică din 19 august: Președintele Administrației Fondului pentru Mediu "În fiecare an, bugetul la Rabla Clasic se va diminua și va crește bugetul la Rabla Plus”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 apr 2024, 10:26

Programul Rabla se modifică din 19 august

Sursa: pexels.com

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat noi modificări în Programul Rabla din 19 august 2024.

În contextul preocupărilor crescânde legate de protecția mediului în România, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a prezentat recent o serie de programe inovatoare. Aceste programe vizează aducerea de beneficii semnificative pentru români și promovarea unui mediu mai sănătos și sustenabil.

Programul Rabla se modifică din acest an

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a dezvăluit recent o serie de programe menite să ofere românilor beneficii semnificative în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

Printre acestea se numără Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, Programul Fabrici de Reciclare, Rabla Clasic și Rabla Plus, Programul Apă-Canal și Programul Educație și conștientizare a publicului cu privire la protecția mediului.

Cu o viziune orientată către un mediu mai sănătos și sustenabil, Neculaescu a subliniat importanța acestor programe și modul în care acestea vor aduce schimbări pozitive în societatea românească. Una dintre inițiativele majore este reprezentată de Programul Rabla, care se bifurcă în două categorii principale: Rabla Clasic și Rabla Plus.

În cadrul unei declarații pentru DC News, președintele AFM a explicat că bugetul alocat Rabla Clasic va fi redus anual, în timp ce cel pentru Rabla Plus va cunoaște o creștere. Pentru anul în curs, Rabla Plus beneficiază de un buget de un miliard de lei, orientat către achiziționarea de mașini electrice, marcând astfel o direcție clară către tehnologii prietenoase cu mediul.

Citește și: Programul Rabla 2024 începe. Ce trebuie să facă șoferii pentru a primi până la 16.000 de lei?

Laurențiu Neculaescu a declarat că: "Instituțiile publice sunt primele, dar sunt în ordine înscrierile în cadrul programului și deja și-au achiziționat mașini mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Așa cum v-am spus, în fiecare an se va diminua bugetul la Rabla Clasic și va crește la Rabla Plus. Anul acesta, la Rabla Plus avem cel mai mare buget, un miliard de lei pentru achiziția de mașini electrice. Banii la programul Rabla Plus s-au epuizat pentru instituțiile publice și pentru persoane juridice și mai avem încă buget disponibil pentru persoane fizice".

În acest context, Neculaescu a subliniat că fondurile destinate programului Rabla Plus s-au epuizat deja pentru instituțiile publice și persoanele juridice, însă mai există buget disponibil pentru persoanele fizice. Astfel, orice persoană interesată să achiziționeze o mașină electrică poate beneficia de această oportunitate, având la dispoziție vouchere în valoare de câteva mii de euro.

Cât va fi prima de casare pentru Rabla Plus?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ceea ce privește detalii tehnice, prima de casare pentru programul Rabla Plus este de 25.500 de lei sau echivalentul în euro, respectiv 5.000 de euro. Cu toate acestea, există estimări că aproximativ 50-60 de milioane de lei din bugetul alocat mai sunt disponibili, deschizând astfel posibilitatea unei noi sesiuni de înscrieri. Aceasta urmează să fie programată în jurul datei de 19 august, iar în cadrul acesteia vor fi alocate sume noi atât pentru persoanele juridice, cât și pentru instituțiile publice și persoanele fizice, în funcție de gradul de absorbție a fondurilor în sesiunea precedentă.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a mai precizat "Aplicația este deschisă, orice persoană fizică se poate înscrie dacă dorește să își achiziționeze o mașină electrică. Prima de casare este de 25.500 de lei (sau 5.000 de euro). Cred că mai sunt în jur de 50-60 de milioane de lei disponibili din bugetul alocat. Oricum, va mai fi o nouă sesiune, undeva în jurul datei de 19 august la Programul Rabla Plus, în care vom mai avea sume noi și pentru persoanele juridice, și pentru instituțiile publice, și pentru persoanele fizice, în funcție de cum se consumă banii în această sesiune. Piața e puțin saturată, probabil și înjumătățirea primei de casare a contribuit- de la 10.000 de euro la 5.000 de euro- în schimbarea deciziei".

„Mai sunt 60 de milioane disponibili pentru persoane fizice. Dacă cumva nu se cheltuiesc banii aceștia, redistribuim fie la instituții publice, fie la persoane juridice, unde am văzut că cererea a fost foarte mare. Atunci o să le distribuim banii acolo și se vor consuma: o să scadă cheltuielile cu carburanții la instituția publică, se fac economii la bugetele fiecărei instituții publice. I-am încurajat să se achiziționeze mașini electrice" a mai precizat Laurențiu Neculaescu.

Cu toate acestea, s-a constatat că piața este puțin saturată, iar o posibilă cauză ar putea fi reducerea primei de casare de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, o schimbare majoră în politica programului. Neculaescu a subliniat că în cazul în care banii disponibili pentru persoanele fizice nu vor fi cheltuiți, aceștia vor fi redistribuiți către instituții publice sau persoane juridice, unde cererea a fost semnificativă.

Citește și: Programul Casa Verde se relansează: Beneficiarii au la dispoziție 90 de zile pentru a alege un instalator și pentru a depune dosarul

În final, președintele AFM a încurajat achiziționarea de mașini electrice, subliniind impactul pozitiv asupra mediului și beneficiile pe termen lung ale unei astfel de alegeri. Prin aceste programe, Administrația Fondului pentru Mediu demonstrează angajamentul său ferm față de protecția mediului și încurajează adoptarea unor practici sustenabile în societatea românească.