Patriarhia Română a anunțat care sunt slujbele ce vor avea loc pe parcursul zilei de 24 ianuarie 2024, atunci când se celebrează 165 de ani de la Mica Unire. Slujbele pregătite de Patriarhia Română sunt de mulțumire și sunt realizate pentru a sărbători acest moment important din viața românilor, în care s-a unit Moldova cu Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Programul slujbelor pentru 24 ianuarie 2024
Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire va fi comemorată la data de 24 ianuarie 2024, zi în care Patriarhia Română a anunțat programul special ce se va desfășura. Începând cu ora 09:30, la Catedrala Patriarhală va fi auzită Sfânta Liturghie, dar și slujba de parastas în care vor fi pomeniți Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon Rusailă al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum alte persoane ce au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.
În cadrul aceleiași catedrale, începând cu ora 11:00, va fi oficiată slujba de Te Deum, urmată de cuvântul ierarhului slujitor. Această slujbă o să fie oficializată la toate bisericile din cadrul Patriarhiei Române, de către ierarhii, preoții şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române.
După slujba de Te Deum, clopotele urmează să fie trase timp de un minut, potrivit alba24.ro.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ceremonialul religios va fi săvârșit de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi făcute de către autoritățile civile și militare, potrivit Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale şi Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022. „Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea făuritorilor acesteia constituie un act solemn care are menirea să menţină aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”, se arată în comunicatul realizat de către Patriarhia Română.
Ce este slujba de Te Deum
Slujba de Te Deum mai este cunoscută și sub numele de Doxologie, ceea ce se traduce ca și cântare sau cântare de slăvire, iar prin intermediul acesteia ne exprimăm mulțumirea și recunoștința față de Dumnezeu, în cadrul ocaziilor festive din viața personală sau din cea socială a credincioșilor. Această slujbă are o origine veche, având o strânsă legătură cu imnul de laudă cântat de corul de îngeri la Naşterea Domnului, mai exact „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”.
Această slujbă importantă, cunoscută sub numele de Te Deum se poate săvârși și la date fixe ale calendarului ortodox, precum la data de 1 septembrie sau 1 ianuarie, dar și în cadrul sărbătorilor naționale sau momentele de seamă din viața bisericească. Slujba de Te Deum se poate rosti și atunci când se inaugurează o lucrare importantă sau la diferite aniversări din viața particulară sau socială a credincioșilor.
Această rânduială are loc de regulă Biserica, dar el poate fi făcut și în afara ei, în funcție de circumstanțele în care are loc această slujbă de mulțumire, potrivit blog.bizanticons.ro. Cuvintele rânduielii pentru Te Deum se găsesc într-o carte separată de slujbă, ce are mai multe variante, ce diferă în funcție de ocazia pentru care se citește slujba de mulțumire.