Proiect de lege: Înscrierea la facultatea se va putea face online

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 mar 2023, 15:21

Elevii care vor să se înscrie în învățământul universitar se vor putea înscrie online, pe o platformă unică digitală.

Sursa: https://pixabay.com/

Elevii care vor să se înscrie în învățământul universitar se vor putea înscrie online, pe o platformă unică digitală.

Potrivit unui proiect de lege, care a fost depus la Camera Deputaților, candidații pentru admiterea în învățământul universitar se vor putea înscrie online, pe o platformă unică digitală.

Elevii se vor putea înscrie la facultate online

Un proiect de lege care prevede înfiinţarea unei platforme unice la nivel național care să faciliteze înscrierea candidaţilor la admitere în cadrul programelor de studii universitare ale instituțiilor de învăţământ superior de stat sau particularea fost depus la Camera Deputaților.

Citește și: COMPER 2023 Etapa a 2-a. Calendarul examenelor la Română şi Matematică

Astfel, cu ajutorul platformei "Univedu", instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare ar asigura posibilitățile candidaţilor de a depune în format electronic înscrisurile necesare întocmirii dosarului de înscriere la admiterile în programele de studii universitare.

Cine va administra platforma și cât va costa aceasta?

Platforma ar urma să fie administrată de Ministerul Educației, iar costul acesteia va fi asigurat din bugetul Ministerului Educației, suma aproximată la acest moment fiind de maximum 50.000 de euro.

În proiectul de lege se arată că: „Candidatul declarat admis într-un program de studii universitare are obligația de a depune originalele înscrisurilor transmise în termen de maximum 20 de zile de la publicarea listelor finale privind candidații admiși, sub sancțiunea eliminării acestuia de pe lista de admitere.

Candidatul își asumă responsabilitatea cu privire la autenticitatea şi conformitatea înscrisurilor încărcate electronic pe platformă şi cele originale”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine sunt inițiatorii acestui proiect?

Datele Platformei urmează să fie prelucrate în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulație a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, precum şi ale legislaţiei naţionale aplicabile domeniului protecției datelor.

Inițiatorii acestei propuneri sunt deputații Diana Buzoianu (USR), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Gruia (PSD) şi senatorul USR Ştefan Pălărie, împreună cu 54 de parlamentari PNL, UDMR şi neafiliaţi.

Citește și: Subiecte Română simulare Evaluare Națională 2023: Când vor fi disponibile subiectele online pe EDU.ro?

Diana Buzoianu a declarant că: "Este vorba despre crearea unei platforme naţionale digitale, gestionate de Ministerul Educației, prin care elevii să poată depune electronic documentele pentru admiterea la facultăți şi, dacă sunt acceptați, să poată trimite fizic documentele dacă facultăţile cer acest

lucru. Prin acest proiect dorim să luăm de pe umerii elevilor cheltuielile inutile pentru copii legalizate cu documente pe care nu le vor mai folosi niciodată.(...) Ne dorim să digitalizăm un proces care acum este birocratic, ineficient, pentru că sistemul educațional din România trebuie să țină şi el pasul cu avansul tehnologic, să beneficieze de instrumentele digitale care sunt astăzi disponibile, în anul 2023".

Senatorul USR Ştefan Pălărie susține că proiectul reprezintă o șansă în plus pentru acei tineri care şi-ar dori să urmeze o facultate și declară că: "Tinerii au nevoie de acces mai rapid şi ușor atunci când se înscriu la o facultate. Să o poată face de la distanță, rapid şi fără costuri. Ministerul Educației e cel care trebuie să conducă această schimbare, să ofere universităților şi tinerilor o platformă digitală complet accesibilă. Este un cost mic pentru statul român şi care ridică mult standardele".

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Sursă: hotnews.ro 

 

Taguri: