Cine poate beneficia de reduceri pentru asigurarea RCA în 2022. Toate condițiile

Autor: Catalina Giol

Cine beneficiază de prețuri mai mici pentru polițele RCA

Sursa: PixaBay

Tarifele pentru asigurarea RCA au crescut considerabil în ultimele luni, iar acest lucru dă mari bătăi de cap șoferilor. Prețul polițelor RCA diferă în funcție de mai multe aspecte printre care se numără modelul mașinii, motorizarea sa, proprietarul și multe altele. Cu toate acestea, anumite firme de asigurări din România oferă reduceri mari conducătorilor auto care dețin automobile ce îndeplinesc anumite condiții.

Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care se ocupă cu supravegherea pieței asigurărilor, RCA-ul reprezintă o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident auto. Orice șofer care circulă cu un autovehicul pe drumurile publice din România este obligat prin lege să dețină o Asigurare de Răspundere Civilă Auto, care are ca scop despăgubirea păgubitului în cazul unui accident rutier.

Piața firmelor de asigurare RCA din România s-a micșorat, șoferii rămânând cu doar câteva variante de alegere. Acest lucru se datorează intrării în insolvență a organizației City Insurance și aprobării recente a cererii Uniqa Asigurări de a ieși de pe piața asiguratorilor, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Cu toate acestea, o nouă societate autorizată de asigurare pentru polițele RCA apare pe piața din România.

Aceasta este diferită de alte firme cu același scop prin diferite elemente de organizare și vine cu reduceri mari pentru șoferii care dețin autovehicule care întrunesc anumite condiții. Iată care sunt mașinile care beneficiază de prețuri mai mici pentru polițele RCA:

Noua societate de asigurare RCA

O nouă firmă specializată în asigurări de tip RCA apare pe piața din România, aducând anumite reduceri de preț pentru persoanele care dețin anumite automobile.

Firma Axeria Iard este o societate de origine franceză, controlată de un asigurator din Statele Unite ale Americii care a mai existat în trecut în România, până în luna august a anului 2020 când s-a retras din țara noastră. Axeria Iard reintră pe piața auto din România cu prezentarea unor noi oferte de polițe de răspundere civilă auto, reprezentând primul produs de asigurare oferit de societatea franceză pentru viitorii clienți din România, conform economica.net.

Citeste si: Cât costă asigurarea auto în 2022 și ce pățesc șoferii care nu o achită la timp

„Axeria Iard continuă parteneriatul strategic al grupului cu compania INTARO, ce va oferi servicii specializate la nivelul întregii țări, în special privind instrumentarea și administrarea portofoliului de daune, folosind soluții IT de ultimă generație. Unul dintre obiectivele principale ale Axeria Iard este despăgubirea rapidă și corectă a clienților din portofoliu(...)

Această tranzacție prin care Axeria Iard a fost achiziționată de către Grupul Watford, reprezintă un adevărat punct de cotitură în istoria companiei și poziționează Axeria Iard într-un grup internațional puternic și dinamic. Prin această achiziție, grupul Watford/Somers continuă strategia de dezvoltare pe piața de asigurări Europeană post Brexit ”, au declarat reprezentanții societății Axeria Iard.

Proprietarii de autovehicule care vor beneficia de reduceri pentru plata polițelor RCA

Societatea asiguratoare Axeria Iard își dorește să se adreseze unor anumite categorii de potențiali clienți, încercând pe cât de mult posibil să nu se asocieze cu mașini mari precum camioane, microbuze, autobuze sau autocare sau cu mașini din categoria taxiurilor, în general achiziționate pe persoană juridică deoarece aceste tipuri de autovehicule sunt cunoscute pentru frecvența mare a daunelor. Astfel, principalul public pe care Axeria Iard își dorește să-l adopte se referă în mare parte la mașinile cumpărate pe persoană fizică.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Asigurare RCA 2022: De ce este importantă, cât costă și care sunt cele mai ieftine asigurări

De asemenea, societatea va lua în calcul și alte aspecte ale vehiculelor printre care se numără motorizarea, zona în care circulă în mod frecvent mașina asigurată sau vârsta șoferului, încercând să se axeze pe șoferii sub 30 de ani, categorie de conducători auto evitată de alte firme asiguratoare. Astfel, cele mai mari reduceri pentru prețul polițelor RCA vor fi adresate pentru persoanele care conduc mașini în orașe mici, care să nu depășească limita de 20.000 de locuitori.

Modificări RCA 2022

Anul 2022 a venit cu mai multe modificări în diferite domenii, iar cel ce ține de procurarea asigurărilor auto nu scapă de aceste schimbări, conform avocatnet.ro. Printre cele mai importante modificări se numără obligativitatea poliței RCA, atâta timp cât autovehiculul nu este radiat din circulație, chiar dacă acesta nu este funcțional. Conform uneia dintre deciziile aparținând Curții de Justiție a Uniunii Europene, proprietarul unui automobil este obligat prin lege să achite asigurarea auto chiar dacă mașina pe care o deține este nefuncțională. Această modificare vine în completarea unei alte decizii a CJUE din anul 2018 care prevedea faptul că proprietarii unor autovehicule sunt obligați să achite polița RCA pentru orice mașină funcțională, chiar dacă aceasta nu este în folosință.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1673/20197096/1/masina-veche.jpg

În al doilea rând, în cazul în care o firmă asiguratoare autorizată din România intră în perioada de insolvență, toate persoanele fizice sau juridice care au încheiat cu aceasta orice tip de contract de asigurare autorizat pot obține sume mai mari de bani de la Fondul de Garantare a Asiguraților decât în anii anteriori. Acest lucru este posibil datorită majorării cuantumului plafonului de garantare la suma de 500.000 de lei de la 450.000 de lei, cât valora acesta în trecut.

O Altă modificare privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto constă în majorarea limitelor minime de despăgubire. Astfel, aproape de sfârșitul anului 2022, aceste limite urmează să fie mărite, conform unei directive europene recente. Pe lângă aceasta, până în luna decembrie a anului 2023, proprietarii auto vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului în momentul în care asiguratorul său este în insolvență și urmează să apară pe piață anumite comparatoare de prețuri ale polițelor RCA, certificate de autorități, conform UE.

 

Sursă: alba24.ro,   playtech.ro

 

Taguri: