Proprietatile ierburilor aromatice: salvia si lavanda 

Author: Oana Picerea

Stii totul, absolut orice, despre plantele aromatice? Pe langa faptul ca sunt cunoscute ca cei mai buni aliati din bucatarie, cei care te ajuta sa aromatizezi mancarea intr-un mod natural, stiai ca ierburile aromate sunt bogate si in proprietati benefice?

Ierburile aromatice nu ar trebui sa lipseasca niciodata din bucatarie, nu doar pentru ca sunt o modalitate excelenta de a aromatiza alimentele, limitand utilizarea sarii, ci si pentru ca sunt plante cu multiple proprietati. 

Ierburile aromatice au arome intense si invaluitoare, culori stralucitoare si un gust inconfundabil. Cu totii suntem in stare sa recunoastem un miros care ne trezeste memoria olfactiva si ne readuce in amintiri din copilarie legate de plante aromatice. Dar de cat timp omul cunoaste, cultiva si apreciaza plantele aromatice?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne intoarcem in timp. Mult in urma, cu cel putin 60 de mii de ani, perioada din care dateaza resturi de hibiscus si vaslit descoperite intr-un mormant. Cateva resturi arheologice au demonstrat rolul important pe care plantele l-au avut din cele mai vechi timpuri. Plantele aromatice au fost folosite de egipteni pentru a imbalsama trupurile mortilor si pentru a pastra aspectul vietii pamantesti chiar si in viata de apoi. Pentru ei, acele ierburi parfumate puteau transporta mesaje spirituale de la oameni la zei, dar mai ales erau niste aliati pretiosi pentru vindecarea bolilor si ranilor.

Pe langa legende si marturii istorice, plantele aromatice au de fapt proprietati terapeutice si chiar romanii stiau acest lucru. Atat de mult iubeau aceste plante incat obisnuiau sa dea patrunjel gladiatorilor inainte de lupta pentru a-i ajuta sa ramana puternici. Tot romanii au fost cei care si-au adus cunostintele botanice in restul Europei si de aici a inceput studiul ierburilor aromatice in manastiri, acestea fiind “centrele” in care s-au nascut primele tratate de plante.

Cele mai frecvente plante aromatice sunt patrunjelul, rozmarinul, salvia, cimbru si busuiocul, dar in realitate natura ne ofera multe alte soiuri care merita descoperite, precum ienupar, lavanda, cedru, Jericho, pe care le vei gasi, pentru fumigatie la stonemania.ro. Acum sa vedem care sunt proprietatile vindecatoare ale celor ma cunoscute plante aromatice: salvia si lavanda.

Salvia

Numele Salvia este derivat din latinescul „salvus”, adica a salva, si sugereaza deja proprietatile medicinale atribuite acestei plante foarte raspandite si prezente in toate gradinile. O veche scoala medicala din Salerno, din secolul IX-X, a inventat zicala „cur moriatur homo cui salvia crescit in horto ?” (De ce trebuie sa moara omul in a carui gradina creste salvia). Salvia este utilizata pentru multe probleme, aceasta fiind folosita atat prin ingestie, cat si prin fumigare. Atunci cand ardem salvie in locuinta, salvia poate fi de ajutor in imbunatatirea somnului. Salvia officinalis este utila si pentru activitatea nervoasa si stimulentul suprarenal, de aceea poate fi folosita in toate cazurile de epuizare psihofizica, la neurastenici, adica cei care sufera de slabiciune a nervilor, modificari de dispozitie, instabilitate nervoasa cu excitabilitate extrema, anxietate continua si prostratie psihica si fizica insotit in multe cazuri de insomnie, cefalee, schimbari bruste de dispozitie si tendinta bipolara. In plus, salvia tine la distanta insectele, protejand tesaturile hainelor noastre, si raspandindu-i parfumul in casa noastra mult timp.

Lavanda

Dupa cum ai intuit deja, lavanda este o planta pe care o putem folosi cu rezultate excelente in aromaterapie. Aceasta planta a fost folosita de secole nu numai pentru spalarea hainelor sau pentru parfumarea incaperilor, ci si in tratamente specifice si preparate medicinale pentru diversele sale proprietati benefice. Efectele sale benefice pot fi obtinute si detectate atat asupra mintii, cat si asupra corpului.

Deja din cele mai vechi timpuri, grecii si romanii stiau nenumaratele beneficii ale lavandei, iar medicii recomandau infuzii de flori pentru a calma durerile de cap si a trata unele boli respiratorii. Pliniu a recomandat fumigatiile de lavanda pentru a dezinfecta incaperile unde erau bolnavi. Buchete de lavanda au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri ca deodorante si parfumuri pentru lenjerie, precum si pentru purificare si anti-molii.

Lavanda este printre cele mai utilizate plante in aromaterapie, deoarece are un efect calmant asupra sistemului nervos. Este utila si eficienta in tratamentul anxietatii si agitatiei, favorizeaza si somnul. De secole se stie ca poate fi utila atunci cand te simti epuizat, nervos si stresat. O modalitate excelenta de a folosi lavanda este prin difuzarea ei in casa si, mai ales in dormitor. Va crea un mediu relaxant, parfumat placut si va actiona si ca purificator. 




 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.