Cetățenii români care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate, prevede un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne. Mai mult, proiectul interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.
Citeste si: Amenzi usturătoare pentru românii care lucrează în străinătate. La ce trebuie să fie atenți
Actul de identitate poate fi anulat
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un act normativ care prevedere ca românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin să rămână fără actul de identitate.
Actul normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) îi are în prim plan pe cetățenii care locuiesc cu chirie sau în gazdă, având în vedere noile norme.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- consimțământul acestuia
- numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă
- să arate clar că solicitantul locuiește la adresa declarată
Totodată, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.
Ministerul Afacerilor Interne susține că în situația în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, atunci lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor vor anula actul de identitate.
Dacă actul de identitate este anulat, persoanele în cauză vor trebui să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.
Potrivit MAI, ordonanța urmărește reglementarea unor norme ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul.
Totodată, scopul actului normativ este de a elimina situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Național de Evidență a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei
realități sociale.