Protest de amploare! 15.000 de bucuresteni au iesit duminica noapte din case, hotarati sa puna capat proiectului Rosia Montana

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 16 iul 2022, 22:55

A opta noapte la rand protestatarii i-au indemnat pe bucuresteni sa iasa din case.

Toti se tem ca in locul unui "castig" pentru Romania, in urma acestui proiect minier va ramane un dezastru ecologic.

Manifestatii i-au indemnat si pe altii sa li se alature. Protestatarii au marsaluit de la Piata Universitatii spre Piata Victoriei, iar apoi au luat-o spre Obor, Calea Mosilor, Bulevardul Carol si inapoi la Universitate.

Pana cand miile de oameni au trecut de zonele circulate, traficul a fost blocat.

Flancati de politisti si jandarmi, manifestantii s-au inarmat cu fluiere si pancarte de pe care nu au lipsit mesajele dure.

Tineri in majoritatea lor, protestatarii au facut zgomot lovind peturi umplute cu pietricele, cantand sau pur si simplu batand in tobe.

Judecand dupa multimea care a iesit in strada, manifestarea de duminica seara a fost cel mai mare protest fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana de pana acum.

Atit de amplu, incat a atras atentia jurnalistilor straini.

Tinerii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor de la Rosia Montana si introducerea zonei in patrimoniul UNESCO.

6 000 de oameni s-au adunat si in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Au pornit in mars scadand "Veniti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare", "Vrem natura, nu cianura", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Nu mai vrem sa fim furati, de la Rosia plecati!".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Proteste similare au avut loc si in Iasi, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Suceava si Sfantu Gheorghe.

In timp ce zeci de mii de romani au iesit pe strazi impotriva cianurilor, la Rosia Montana s-a sarbatorit Ziua Minerului cu muzica, gratare si scandari ale unor mineri imbracati in uniforme impecabile.

Oamenii de la Rosia Montana spun ca pentru ei acest proiect este mana cereasca si nu sunt de acord cu protestele din tara.

Si daca va fi asa sau nu ramane de vazut.

Astazi, protestele au facut valuri si printre politicieni, care par ca nu mai stiu acum in ce directie sa apuce.

Politicienii dau ca sigur un lucru: proiectul va fi respins de Parlament. Dar nu imediat: acum proiectul este la Senat unde ar putea dura pana la 60 de zile pentru ca senatorii sa il trimita la Camera Deputatilor. Si aici ar putea sta cam tot atat.

Si daca tot vorbim de certitudini, asta inseamna ca Romania s-ar putea  alege cu un proces in cazul in care parlamentarii vor respinge proiectul iar statul va fi nevoit sa plateasca

daune firmei canadiene.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.