Proteste Georgia. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă printre manifestanți. Sute de civili și jurnaliști au fost răniți

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 dec 2024, 10:56

Protestele din Georgia continuă în cea de-a cincea noapte consecutiv

 
Sursa: Profimedia

Protestele proeuropene continuă la Tbilisi pentru a cincea seară consecutivă. De data aceasta au loc confruntări între manifestanți și poliție.

În Tbilisi, capitala Georgiei, mii de manifestanți au ieșit din nou în stradă luni seară, pentru a cincea zi consecutiv, protestând împotriva deciziei partidului de guvernământ, Visul Georgian, de a suspenda discuțiile privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Manifestanții au fluturat steaguri georgiene și ale UE, în timp ce tensiunile au escaladat rapid între protestatari și forțele de ordine, relatează AFP și publicația independentă  The Moscow Times

Citește și: Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”

Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene, artificii și tunuri de apă printre manifestanți

Poliția georgiană a utilizat gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea adunată în fața clădirii parlamentului. Unii protestatari au răspuns lansând artificii în direcția forțelor de ordine.

În urma confruntărilor, poliția s-a regrupat la câțiva kilometri distanță de clădirea legislativului, însă atmosfera a rămas tensionată.

„Nu ne pasă de ordinele lor, ei încalcă legea în fiecare zi. Trebuie să stăm aici și să protestăm împotriva acestei dictaturi care se apropie ”, a declarat unul dintre manifestanți pentru AFP.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?

Protestele au început joi, după ce partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Această decizie a provocat furia opoziției și a societății civile, care acuză partidul de trădarea obiectivului istoric al Georgiei de integrare europeană și de apropierea de Moscova.

Prim-ministrul Irakli Kobajidze a declarat că nu vor exista negocieri cu opoziția și suține că manifestațiile sunt finanțate din surse externe și că nu vor permite o „revoluție” în Georgia.

El a criticat țările occidentale pentru lipsa de condamnare a ceea ce a numit „violența organizată” a protestatarilor, acuzând în același timp forțele externe de alimentarea crizei politice interne.

Contextul crizei politice

Tensiunile din Georgia s-au intensificat după alegerile parlamentare din 26 octombrie, contestate de opoziție, care refuză să recunoască rezultatele. Partidul Visul Georgian a fost acuzat de manipularea procesului electoral, în timp ce opoziția boicotează legislativul.

Președintele pro-UE al Georgiei încearcă să anuleze rezultatele scrutinului prin intermediul Curții Constituționale.

Pe lângă capitala Tbilisi, proteste similare au avut loc și în Batumi, al doilea oraș al țării, unde mulțimea a scandat sloganuri proeuropene și a cerut revenirea la calea negocierilor cu Uniunea Europeană.