PROTESTE in Turcia. Halit Ergenc, actorul principal din Suleyman Magnificul, in randul demonstrantilor VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 01:04

In ultimele zile, haosul a facut legea in Turcia.

Masurile luate de guvernul Erdogan de a inchide unul dintre parcurile din Istanbul au generat reactii adverse din partea populatiei. Oamenii s-au unit impotriva guvernului si au organizat o manifestatie pasnica, in incercarea de a salva parcul. Nu mica le-a fost mirarea cand grupului lor s-a alaturat si actorul Halit Ergenc, unul dintre cei mai iubiti actori turci.

Prezenta lui nu a impedicat, insa, autoritatile sa transforme un protest linistit intr-un adevarat iad.
Politia a intervenit in forta cu gaze lacrimogene, spray paralizant si tunuri cu apa. Timp de doua zile, Istanbulul, Ankara si Izmirul s-au transformat in adevarate teatre de razboi. Actele violente facute de autoritati nu au ramas fara urmari.

Zeci de protestatari au fost raniti si peste o mie de oameni au ajuns pe mainile fortelor de ordine. Printre cei arestati se numara si directorul postului tv Kanal D, din Ankara.
El a fost acuzat ca sustinea demonstrantii pentru ca incerca sa le duca apa si lapte prietenilor sai care participau la proteste. Abia dupa interventia Ministrului Justitiei si a avocatilor, directorul postului tv a fost eliberat.

Manifestatiile au durat tot weekendul. Chiar si azi-noapte, autoritatile, inca, incercau sa risipeasca protestatarii si sa elibereze strazile de ceea ce a ramas in urma luptelor. Acesta a fost cel mai mare val de proteste care a curpins Turcia in ultima perioada.


Populatia nu este de accord cu politica pro-islamista dusa de guvernul de la Ankara, iar premierul Erdogan a devenit rapid unul dintre cei mai nepopulari lideri turci. Asta, in ciuda longevitatii mandatului sau de 11 ani si a faptului ca Turcia a avut cresteri economice incredibile in timp ce Europa se afunda tot mai mult in criza economica. In acest moment, protestele au incetat in Istanbul, dar nu este exclus ca revolta sa reporneasca spre seara.