Rușii nu par să fie de acord cu decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina și au decis să protesteze. Însă, manifestanții sunt bătuţi şi arestaţi de forțele de ordine. Autoritățile ruse au avertizat populația să nu se implice și să nu participe la proteste anti-război.
Citeste si: ULTIMĂ ORĂ! Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse! Totul se întâmplă la doar 45 km de România!
Proteste violente în Rusia!
După ce Vladimir Putin a decis să intre cu trupe militare în Ucraina, joi, 24 februarie, cetățenii ruși s-au revoltat și au ieșit în stradă. În Rusia au fost organizate proteste în mai multe oraşe, iar poliţia a început să aresteze manifestanţii adunaţi în Piaţa Puşkin din centrul Moscovei. Peste 700 de protestatari au fost arestaţi.
Anti-War protests growing in Moscow, Russia pic.twitter.com/bhb2kFth3S
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
—Ben Schaack (@BuyingStrength) February 24, 2022
Unul dintre oraşele în care s-au organizat proteste ample este St. Petersburg, unde cetăţenii au ieşit în stradă pentru a se opune războiului cu Ucraina. „Fără război”, scandează mulţimea, potrivit unei postări pe Twitter a canalului Nexta.
De asemenea, au avut loc proteste ample şi în Novosibirsk, unde locuitorii mărşăluiesc în semn de protest împotriva invaziei ruseşti în Ucraina.
Citeste si: Rușii au cucerit centrala nucleară de la Cernobîl: "Este imposibil să spui că este în siguranță"
O activistă de opoziţie din Rusia a făcut apel, joi, la manifestaţii anti-război în mai multe oraşe din ţară. Ea a subliniat că situaţia actuală reprezintă „agonia unui om aflat pe moarte”, dar şi că, „ din păcate, Rusia este în agonie".
„ Vom curăţa această mizerie mulţi ani de acum înainte. Nici măcar noi, ci copiii şi nepoţii noştri", a scris pe Facebook Marina Litvinovici, activistă de la Moscova, scrie Agerpres. Potrivit RFI, aceasta a fost arestată.
Comitetul de Investigaţii al Rusiei a emis un avertisment ulterior referitor la „consecinţele juridice negative ale acestor acţiuni, care includ urmărirea penală şi până la răspunderea penală", adică pentru participarea la revolte şi mitinguri leate de situaţia tensionată de securitate din regiune.
„Trebuie reamintit faptul că deţinerea unui cazier judiciar are consecinţe negative şi lasă o amprentă asupra viitorului persoanei", a adăugat Comitetul de anchetă, potrivit sursei citate.