Observatorii electorali au denunțat fraude și manipulări la scrutinul din 17 decembrie. Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Belgradului, în cadrul unuia dintre cele mai mari proteste de la alegerile din Serbia de acum două săptămâni, fiind unite în acuzațiile de fraudă electorală și în îndemnul adresat UE de a lua în considerare cu seriozitate evenimentele care se desfășoară în țară.
Ajutor din EU?
"Vreau să îi invit pe prietenii noștri din Europa să acorde mai multă atenție la ceea ce se întâmplă aici", le-a spus sâmbătă Srđan Cvijić, membru al Centrului pentru Politici de Securitate din Belgrad, care a fost monitor electoral la scrutinul din 17 decembrie, celor adunați în jurul fântânii Terazije din capitală.
El a denunțat faptul că președintele sârb Aleksandar Vučić, care se laudă adesea cu relația sa apropiată cu UE și cu oficialii occidentali, promovează doar valorile europene și "agață steagurile UE" atunci când oficialii de la Bruxelles și demnitarii străini vizitează
Vučić a navigat ani de zile cu îndemânare pe funia desenată dintre Occident și Rusia, apelând adesea la aceasta din urmă pentru a consolida sprijinul naționalist. Ambasadorul rus Aleksandr Botsan-Kharchenko a susținut public afirmația neverificată a lui Vučić potrivit căreia forțele externe ghidează protestele- o narațiune folosită adesea de președintele rus Vladimir Putin atunci când se confruntă cu disidența.
Partidul de guvernământ al Serbiei și publicațiile proguvernamentale au comparat în mod disprețuitor protestele cu revolta Maidan din Kiev, care a început la sfârșitul anului 2013 și în care susținătorii pro-democrație și pro-UE au fost implicați în demonstrații de amploare și tulburări civile. În special, acea mișcare a fost exploatată de Putin ca pretext pentru invazia Moscovei în Ucraina în 2014.
"S-ar putea ca sprijinul pentru UE să fi slăbit, dar este de înțeles, deoarece prietenii noștri de la Bruxelles nu critică suficient guvernul lui Aleksandar Vučić", a declarat Cvijić, ținând în mână un steag european decolorat din anii 1990, când el și familia sa au protestat împotriva omului forte sârb Slobodan Milošević.
Evenimentele recente din țară amintesc de mișcările de protest din timpul destrămării fostei Iugoslavii. La fel ca acum, o mulțime diversă, de toate vârstele, dar având ca vârf de lance generațiile tinere, a ieșit atunci în stradă pentru a rezista erodării libertăților sub conducerea lui Milošević, o perioadă marcată de conflicte sângeroase în țările vecine.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Demonstratiile din weekend
Demonstrația de sâmbătă a avut loc în aceeași locație în care s-au desfășurat majoritatea protestelor din anii 1990.
Atât entitățile locale, cât și cele internaționale, inclusiv observatorii OSCE și ai Parlamentului European, au condamnat fraudele și manipulările electorale de la scrutinul din 17 decembrie.
Actrița Svetlana Bojković, care face parte din coaliția non-partizană ProGlas sau ProVote, care a încurajat participarea electorală, a citit cu pasiune din rapoartele care au sosit din întreaga țară și care detaliază tacticile folosite în timpul alegerilor.
Începând de luni, după alegeri, au avut loc proteste zilnice în fața unor instituții cheie, inclusiv a primăriei din Belgrad și a comisiei electorale centrale. Mitingul de sâmbătă a marcat cea de-a 13-a demonstrație consecutivă, cu un incident notabil pe 24 decembrie, când poliția a răspuns cu o forță considerabilă după ce un mic grup a spart geamurile din fața adunării orașului Belgrad.
Politiciana de opoziție Marinika Tepić, care se află în greva foamei de la alegeri, a trebuit să fie ridicată pe scenă din cauza stării sale fragile, în timp ce din difuzoare se auzea melodia "Another Brick in the Wall" a celor de la Pink Floyd.
"Aceste alegeri trebuie să fie anulate", a spus Tepić, după ce și-a cerut scuze că nu a putut spune mai multe. După apariția sa, ea a fost transferată la spital din cauza înrăutățirii stării sale de sănătate.
Citește și: De ce suntem constant obosiți în timpul iernii?
Citește și: România și Bulgaria salută "piatra de hotar"
Citește și: Kim consideră imposibilă unificarea cu Coreea de Sud