Protestele fermierilor și transportatorilor nu se opresc. Acestea au blocat numeroase drumuri naționale și vămi din țară

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 ian 2024, 12:03

Protestele fermierilor și transportatorilor nu se opresc, iar aceștia încep să pună presiuni pe Guvern

Sursa: g4media.ro

În a noua zi de proteste pentru fermieri și transportatori, aceștia au blocat mai multe vămi și drumuri naționale din România.

Fermierii și transportatorii din România au decis ca în a noua zi de protest să blocheze mai multe puncte de frontieră din țară, dar și drumuri naționale, iar aceștia declară că nu se vor opri până nu vor primi ceva concret din partea Guvernului. Aceștia au primit subvenții și facilități, iar primarul Bucureștiului le-a aprobat intrarea în Capitală pentru demonstrații, însă nu este suficient.

Protestele fermierilor și transportatorilor au blocat numeroase drumuri naționale și vămi din țară 

Protestele la care participă fermierii și transportatorii se află în a zecea zi, iar în ziua de 18 ianuarie 2024, aceștia au decis să blocheze numeroase drumuri naționale și vămi din România pentru a pune presiune asupra Guvernului, astfel încât să le ofere ceva concret, spunând că până acum au primit doar vorbe. 

În timp ce fermierii și transportatorii blocau intrarea în vămi sau drumurile naționale, mai existau și câțiva care negociau cu ministrul Agriculturii, astfel încât să primească beneficiile dorite.

După această presiune realizată de protestele fermierilor și a transportorilor, Guvernul a aprobat mai multe măsuri în favoarea lor, precum oferirea unui ajutor în valoare de 100 de euro pe hectar la culturile afectate de secetă anul trecut, dar și eliminarea Inspecției Tehnice Periodice obligatorii pentru utilaje agricole.

Citește și: „Să le spunem fermierilor” Dan Negru, nemulțumit de tratamentul aplicat fermierilor și transportatorilor. Ce comparație face acesta

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Beneficiile acordate de Guvern fermierilor și transportatorilor după mai bine de o săptămână de proteste nu se termină aici, șoferii de tractoare vor primi și aceștia ajutor din partea autorităților, astfel încât să nu mai fie nevoiți să plătească o școală specială pentru a conduce tractoare, fiind posibilă conducerea acestora și cu permisul de categorie B, pentru automobile.

În ajutorul fermierilor și al transportorilor a venit și Autoritatea de Supraveghere Financiară, anunțând că îi va lăsa pe aceștia să plătească în rate polița RCA, fiind posibilă și suspendarea acesteia în cazul în care mașina de mare tonaj

este nefuncțională o perioadă. Alături de acest ajutor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat că tariful o să fie negociat cu transportatorii.

Se caută rezolvări pentru nemulțumirile transportatorilor

Transportatorii au scos în evidență și timpul pe care aceștia trebuie să îl petreacă la punctele de frontieră, cerând ca modul de control să fie facilitat, astfel încât să nu mai petreacă ore întregi la vamă.

Oficialii încă nu au luat măsuri în ceea ce privește timpul petrecut la vamă de către transportatori, însă premierul României, Marcel Colacu a declarat că începând de săptămâna viitoare vor căuta rezolvări pentru a facilita și reduce timpul petrecut la vamă. 

„Săptămâna viitoare, vom cere noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerințele legitime ale fermierilor și transportatorilor.”,

a declarat premierul României, potrivit observatornews.ro

Guvernul a realizat un proiect prin care fermierii și transportatorii să primească toate beneficiile pe care și le doresc, mai exact să amâne ratele creditelor acestora pentru fermierii ce au fost afectați de secetă, precum și suportarea a jumătate din acciza la motorină de către stat. Acest proiect o să fie discutat la următoarele ședințe ale cabinetului Ciolacu.