Un incendiu mortal într-un apartament din Xinjiang a declanșat un val de proteste anti-zero-COVID în mai multe orașe din China. Cum va reacționa Partidul Comunist pe măsură ce mișcarea ia amploare?
"Partidul Comunist, dați-vă jos. Xi Jinping, demisia!" Acestea au fost sloganurile scandate de sute de protestatari din capitala comercială a Chinei, Shanghai, sâmbătă seara și duminică dimineața, care s-au adunat pentru a cere guvernului chinez să pună capăt măsurilor stricte de control al pandemiei care au fost impuse în mai multe orașe din cea de-a doua economie a lumii.
Protestul face parte dintr-un răspuns la nivel național la "strategia zero-COVIDĂ" strictă a Beijingului, după ce un incendiu mortal în regiunea vestică Xinjiang a ucis cel puțin 10 persoane la începutul acestei săptămâni. Deși autoritățile din Xinjiang au deschis unele cartiere din capitala regională, Urumqi, unde a avut loc incendiul mortal, furia și nemulțumirea publică s-au răspândit deja în întreaga țară.
Un protestatar din Shanghai, care a cerut să fie identificat doar ca Jason din motive de siguranță, a declarat că a decis să se alăture protestului din Shanghai după ce a citit despre eveniment
În timp ce unii protestatari au rămas calmi și liniștiți, a spus Jason, alții scandau sloganuri prin care cereau demisia liderului chinez Xi Jinping.
Un alt manifestant din Shanghai, care a cerut să fie identificat ca Andy, a declarat pentru că majoritatea protestatarilor s-au alăturat demonstrației pentru a îndemna guvernul să pună capăt închiderilor stricte, despre care unii cred că a fost principalul motiv pentru cele 10 decese în incendiul mortal din Xinjiang.
Unii experți au declarat că protestele reflectă impactul politicilor COVID-19 ale Chinei, care au restricționat libertatea de circulație și libertatea de exprimare pentru multe persoane. "Incendiul din Urumqi arată că acum amenință siguranța personală a oamenilor", a declarat Kai Ong, cercetător la Amnesty International. "Anterior, oamenii au deja probleme în ceea ce privește accesul la asistență medicală, dar acum s-a ajuns până la punctul în care oamenii își pierd viața din cauza politicilor."
Guvernul "ar putea impune controale mai stricte
Pe lângă Shanghai, au avut loc proteste în campusurile universitare din orașe mari precum Beijing, Nanjing, Guangzhou și Chengdu. Protestatarii au cerut încetarea blocajelor, făcând în același timp referire la sloganul de protest "Nu vreau testul PCR. Vreau libertate", care a fost afișat pe un banner în Beijing luna trecută.
În ciuda impulsului din întreaga țară, Andy se îndoiește că protestele vor schimba cursul guvernului. "Din experiența mea și din cunoștințele mele despre Partidul Comunist Chinez, astfel de proteste vor fi rapid desființate și nu vor atinge obiectivul de a pune capăt închiderilor", a declarat el.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Jason este de acord cu îngrijorările lui Andy, adăugând că, din moment ce oamenii din China nu dispun de instrumente precum rețeaua de socializare Telegram pentru a organiza eficient protestele, scenele de sâmbătă au fost haotice și lipsite de unitate. El a avertizat că protestul de sâmbătă seară ar putea împinge guvernul chinez să adopte măsuri mai dure.
"Demonstrația de aseară a creat cu siguranță un sentiment foarte puternic de amenințare pentru guvernul chinez și ar putea impune controale mai stricte în Shanghai și în China în ansamblu", a declarat el. "Majoritatea oamenilor nu erau conștienți de riscurile acestei demonstrații, iar cei puțini care erau conștienți plecaseră devreme, pe la ora 2 sau 3 dimineața".
De data aceasta chiar se simte diferit
În timp ce unii protestatari și-au exprimat îndoiala cu privire la durabilitatea protestelor, alții din China consideră că mișcarea a generat un oarecare optimism. Amploarea protestului a depășit așteptările multor chinezi. "Am crezut că nu voi auzi în viața mea sloganurile care au fost strigate", a declarat un rezident din Shanghai, care a cerut să i se spună Emma.
"La început, când oamenii lăsau comentarii furioase pe internet, eram încă pesimistă că va fi la fel ca înainte, și anume că comentariile vor fi șterse de pe internet a doua zi și că oamenii vor uita repede", a declarat ea.
"Dar nu mă așteptam ca protestele online să fie interminabile și ca oamenii să iasă în stradă noaptea în Shanghai. Am fost foarte, foarte emoționată. Am simțit că de data aceasta a fost cu adevărat diferit. Chiar dacă a fost doar pentru o singură noapte, a fost totuși foarte diferit față de ce a fost înainte", a adăugat Emma.
Citește și: Penurie de medicamente antitermice și antibiotice în spitalele românești. Cum ne putem descurca în lipsa lor
Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!
Citește și: Iranul califică declarația lui Scholz drept "provocatoare"! Ce a spus?