Protestele sponatane, INTERZISE in Romania! Cine iese sa-si ceara dreptul in strada risca sanctiuni serioase

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 17 oct 2018, 10:12

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca orice persoana persoana prezenta la un miting in fata unei cladiri publice, care nu a anuntat in prealabil prezenta la protest, poate fi sanctionata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca orice persoana persoana prezenta la un miting in fata unei cladiri publice, care nu a anuntat in prealabil prezenta la protest, poate fi sanctionata. In prezent, in legislatie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligatia persoanelor care vor sa protesteze in incinta unei institutii publice de a notifica autoritatile despre acest protest, dar punerea in practica a acestora nu este unitara – unele instante amendand prezenta la protestele spontane afalate in proximitatea unei intitutii publice, altele anulandu-le.

Din acest motiv, Curtea de Apel Bucuresti a solicitat ICCJ sa aprobe un recurs in interesul legii care sa devina obligatoriu pentru toate instantele din Romania

Solutia, aprobata de ICCJ, suna in felul urmator:

„In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 prima teza din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata, cu referire la dispozitiile art. 26 alin.

(1) lit. a) si d) din aceeasi lege, exista obligatia de declarare prealabila a adunarilor publice, atunci cand adunarile urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe caile publice (drum public, parte carosabila si trotuar) sau in alte locuri prevazute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin.
(4) din Codul de procedura civila. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 15 octombrie 2018. ”