Proteze mobile, punți fixe sau implanturi dentare: care este cea mai bună metodă de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă?

Author: O.P.

Pentru înlocuirea dinților lipsă, cele mai populare metode de tratament recomandate de medicii dentiști sunt următoarele trei:

 

  • protezele mobile;
  • punțile fixe;
  • implanturile dentare.

 

Din punct de vedere al costurilor, mai ales atunci când este necesară înlocuirea mai multor dinți, cea mai ieftină metodă de tratament este proteza mobilă și cea mai scumpă implantul dentar. Dar în momentul luării unei astfel de decizii, prețul procedurii nu ar trebui să constituie niciodată principala premisă de la care se pleacă, ci să se evalueze doar după ce au fost luate în considerare aspecte precum rezistența, funcționalitatea și modul în care dinții falși completează zâmbetul pacientului. Astfel, cunoașterea avantajelor și dezavantajelor fiecărei proceduri în parte este absolut esențială.

 

Ce sunt protezele mobile și cui se potrivesc?

 

Protezele mobile sunt un mod de înlocuire a dinților lipsă prin fixarea direct pe gingie sau atașarea de alți dinți a unor structuri artificiale care înlocuiesc dinții lipsă. Dintre toate metodele de tratament, protezele mobile sunt cele mai puțin rezistente și eficiența lor masticatorie este de doar 5-10%.

 

Pentru o mai bună fixare, protezele mobile se pot lipi cu adezivi speciali, cu un efect temporar, direct pe gingie. Dar chiar și așa, cu timpul, din cauza presiunii pe care o exercită asupra masei osoase pe durata folosirii, traumatizează osul pe care sunt fixate făcând ca acesta pur și simplu să se topească.

 

Pe de altă parte, pentru că sunt o metodă de tratament non-invazivă și nu depind de existența altor dinți, protezele mobile sunt potrivite persoanelor cu risc cardiac crescut, cărora nu li se poate face anestezie, și celor înaintate în vârstă, pentru care implanturile dentare au șanse foarte scăzute de succes.

 

Ce sunt punțile fixe și cui se potrivesc?

 

Punțile fixe sunt niște sisteme artificiale formate din elemente de agregare și corpul propriu-zis al punții care înlocuiește dintele sau dinții lipsă. Pentru a avea stabilitate, punțile fixe se cimentează pe doi dinți sănătoși care au fost piliți pentru a se putea fixa pe suprafața lor elementele de agregare. Astfel, fixați în os, dinții naturali devin stâlpii punții și îi oferă acesteia rezistență.

 

Din punct de vedere funcțional și estetic, punțile fixe reprezintă o metodă de tratament eficientă deoarece sunt destul de rezistente și arată satisfăcător, dar în același timp, depinzând total de dinții sănătoși, sunt destul de vulnerabile deoarece trebuie îndepărtate în cazul în care apare o infecție la nivelul rădăcinii unuia dintre stâlpii de susținere.

 

Punțile se recomandă persoanelor care sunt dispuse să sacrifice doi dinți sănătoși pentru pregătirea unui relief propice montării acestora și persoanelor care din motive medicale nu pot beneficia de un tratament cu implanturi dentare.

 

Ce sunt implanturile dentare și cui se potrivesc?

 

Implanturile dentare sunt cea mai sigură și mai performantă metodă de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă. Ele nu numai că arată, dar se și comportă exact la fel ca un dinte normal și datorită modului în care au fost concepute pot servi pacientului tratat pe toată durata vieții.

 

Implanturile dentare sunt alcătuite din două părți distincte, care se montează în două sesiuni separate. Pe de-o parte există implantul propriu-zis, format dintr-un fel de șurub din titan care se inserează direct în os, și pe de altă parte dintele fals, format dintr-o coroniță ceramică care acoperă implantul și se comportă ca partea exterioară a dintelui. Din punct de vedere funcțional, partea de titan a implantului ține locul rădăcinii dintelui natural și oferă coroniței stabilitate și rezistență. Pentru a beneficia de un implant dentar care să arate identic cu un dinte natural, se recomandă apelarea la un cabinet medical axat pe astfel de proceduri ca de exemplu, Art Dental New.

 

Pentru procedura de inserție a unui implant dentar este necesară mai întâi o incizie la nivelul gingiei pentru descoperirea osului și abia după ce zona tratată se vindecă în totalitate se poate trece la montarea coroniței. Implanturile dentare sunt recomandate unui procent mare de populație. Înainte de o astfel de procedură, medicul dentist recomandă efectuarea unor analize medicale de sânge pentru a se verifica dacă pacientul în cauză este apt sau nu de tratament, dar în cele mai multe cazuri, dacă nu se descoperă afecțiuni la nivelul țesuturilor osoase sau boli precum diabetul zaharat, care încetinesc vindecarea, șansele de a primi undă verde pentru un implant sunt mari!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.