Psiholog pentru romanii din străinătate: de ce ne este frica sa plecam in alta tara!

Author: Oana Iosif

Decizia de a ne muta în străinătate, fie pentru un job mai bine plătit, fie din alte motive personale, este cu siguranță un lucru interesant, dar este și înfricoșător. Da, sunt o mie de motive pentru care merită să trăiești în străinătate, însă există și foarte multe temeri, anxietăți, îndoieli pe care le presupune o schimbare atât de radicală. Și, din păcate, odată ajunse în altă țară, multe persoane încep să trăiască adevărate drame, care adesea necesită ajutor de specialitate. Vom vedea în cele ce urmează care sunt cele mai comune temeri ale oamenilor care decid să părăsească țara și din ce motive se vor simți împovărați.

Eșec

Eșecul este cea mai mare teamă cu care se poate confruntă o persoană atunci când decide să plece în străinătate. Mutarea este o experiență nouă și, prin urmare, trebuie luată cu mintea cât se poate de limpede. Orice s-ar întâmpla în acea călătorie, trebuie să o facem a noastră și să învățăm din ea. Să ne bucurăm de ea fără să ne gândim prea mult la ceea ce ar crede alții. Trebuie să ne amintim că este posibil că alții să nu fi avut șansă să plece și să încerce lucruri noi. Una dintre cele mai veridice idei este că înveți făcând greșeli. Dacă nu a mers așa cum sperai, învață din eșec și lucrează pentru a îmbunătăți situația în care te regăsești. 

Bani

Banii nu aduc fericirea, dar cu siguranță ne ajută să trăim. Așa că nu trebuie să fim ipocriți. Obținerea banilor pentru un trai mai bun este o preocupare mai mult decât plauzibilă, în special pentru cei care caută un loc de muncă în străinătate. Când ajungem în altă țară vom fi speriați pe plan financiar, și pentru că mutarea înseamnă o casă nouă, lucruri noi, obiceiuri noi, totul nou și, prin urmare, mulți bani. Și a fi rupt de casă într-o țară necunoscută nu cred că este un sentiment bun. Dacă pleci deja cu un loc de muncă confirmat, atunci te simți relativ în siguranță, deoarece după o lună vei primi salariul de care ai nevoie, dar ține cont de faptul că la sosirea într-o țară nouă vei avea deja multe cheltuieli de făcut, așa că vei avea am nevoie de bani în mână. Dacă mergi în căutarea norocului și a muncii, îți recomandăm cu tărie să aduci o suma de  bani cu tine. Economisește înainte de a pleca și calculează ce suma îți trebuie pentru a trăi măcar o lună sau două. Nu uita că la început va trebui să plătești o mie de lucruri - chirie, cartelă SIM nouă, hrană, lucruri de uz zilnic pe care nu le-ai putea lua cu tine etc.

Limba

Mulți oameni învață limbi străine la școală, la cursuri, în cărți, însă atunci când trebuie să vorbească nu știu cum să o facă. Sau mai bine zis, le este frică sau le este rușine. Frică de ce? De ce să-ți fie rușine? Dacă nu vei vorbi, făcând toate greșelile posibile, nu vei învăța niciodată. Este posibil să fi văzut toate filmele din lume în limba lor originală, dar dacă nu poți comunica cu oameni reali atunci ce rost are? Pentru a deveni bun, trebuie să vorbești. Dacă însă nu cunoști limba, înainte de a pleca, încearcă să te familiarizezi măcar cu frazele uzuale și cumpără neapărat un ghid de conversație. Dacă ai timp, apelează dinainte la cursuri pentru limba respectivă. Trebuie să depui un efort suplimentar, dar vei vedea că vei avea noțiuni de baza în câteva săptămâni!

Singurătatea și lipsa de adăpost

Acesta este singurul punct din întreaga listă care sperie pe toată lumea poate, indiferent de motivul sau asigurările cu care pleacă într-o țară străină. Multe persoane suferă îngrozitor din cauza distanței la care se află de acasă și de familie. Pentru aceste persoane, amintirea celor dragi și a locurilor natale este o agonie.  Este trist să ratezi petrecerile, nunțile, nașterile și aniversările prietenilor și familiei. Unii nu își văd părinții sau copiii cu lunile, poate chiar cu anii, în special în această perioada în care călătoriile sunt limitate. Da, există o mulțime de moduri de a te putea vedea printr-un ecran și de a te auzi oricând dorești și asta este minunat. Însă tot vei avea acel gust dulce-amărui că nu-i poți strânge în brațe. Dacă singurătatea este așa de apăsătoare, poți apela la sfaturile unui psiholog pentru romanii din strainatate. A sta de vorbă cu un specialist te poate ajuta să depășești momentul sau măcar să reușești să gestionezi situația. Apelează cu încredere indiferent de motivul pentru care te simți stresat sau anxios din cauza mutării tale într-o țară străină.

Noi obiceiuri

Mergând într-o altă țară, indiferent de motiv, va însemna și alte aspecte. Va trebui să cunoști locuri și stiluri de viață noi și, dacă dorești să te adaptezi, va trebui să deprinzi noi obiceiuri, poate chiar să îți schimbi credințele și valorile, să descoperi noi pasiuni și obiective. Acest lucru este cu siguranță pozitiv din punctul de vedere al unor persoane, dar, în același timp, este un fel de dezrădăcinare din trecut, când cineva nu și-a construit încă propriul fundal în noua destinație. Acest lucru este înspăimântător și duce adesea la inversarea șocului cultural atunci când se întoarce în țara de origine. Din păcate, există persoane care pur și simplu nu se pot adapta și renunță poate după ce au făcut eforturi imense pentru a căpăta un anumit job sau a ajunge într-o anumită țară. Caută ajutor de specialitate când te simți dezrădăcinat, când crezi că nu aparții unui anumit loc și vrei să abandonezi. Poate un psiholog te va face să reevaluezi totul și să fii dispus să mai încerci și astfel să îți atingi scopurile.

Când suntem departe de casă este normal să ne simțim stresați și anxioși. Câteodată găsim puterea în noi înșine pentru a ne adapta, câteodată nu. Atunci când nu putem face singuri această călătorie, nu va fi nicio rușine să apelăm la ajutorul unui psiholog, acest lucru ne poate salva!

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.