Psihologia succesului pe Bursa: Stăpânirea emoțiilor și instinctelor

Autor: Bogdan Frațilă

Tranzacționarea este un efort complex care implică înțelegerea instrumentelor financiare, a graficelor, a modelelor, a condițiilor de piață

Sursa: PixaBay

Tranzacționarea este un efort complex care implică înțelegerea instrumentelor financiare, a graficelor, a modelelor, a condițiilor de piață

Tranzacționarea este un efort complex care implică înțelegerea instrumentelor financiare, a graficelor, a modelelor, a condițiilor de piață, a gestionării riscurilor și a multor alți factori.
Dar pentru a deveni un trader de succes este nevoie de mai mult decât cunoștințe tehnice. Trebuie, de asemenea, să dezvoltați mentalitatea potrivită pentru a naviga prin complexitatea psihologică a tranzacționării.
Nuanțele emoției, instinctului și comportamentului uman pot avea un impact profund asupra procesului dvs.

decizional. De aceea, este important să vă înțelegeți propria psihologie unică de tranzacționare.

Gestionarea emoțiilor: Lupta interioară a traderului

Una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă traderii este gestionarea emoțiilor lor. Frica și lăcomia conduc multe decizii de tranzacționare; acestea vă pot întuneca judecata și vă pot perturba capacitatea de a lua decizii raționale. Frica poate paraliza un trader, împiedicându-l să își asume riscurile necesare (da, toate tranzacțiile necesită un anumit risc în urmărirea profiturilor).

Lăcomia poate duce la tranzacții impulsive și nechibzuite.

Să ne uităm la unele dintre problemele comune de tranzacționare care provin din frică, lăcomie și alte emoții umane comune.

Frica de a pierde ceva (FOMO). FOMO este un fenomen psihologic bine cunoscut care afectează comercianții de toate nivelurile de experiență. Se referă la teama de a rata o tranzacție potențial profitabilă sau o mișcare de piață.

Atunci când comercianții cedează la FOMO, aceștia pot intra impulsiv în tranzacții fără a efectua o analiză adecvată, ceea ce duce la un proces decizional slab și la rezultate nefavorabile.

Urmarea turmei. Frica și lăcomia alimentează adesea tendința de a urma mulțimea, în special în perioadele de volatilitate a pieței. Traderii pot fi înclinați să intre sau să iasă din poziții pe baza acțiunilor altora, mai degrabă decât pe baza propriilor cercetări sau analize amănunțite.

Această mentalitate de turmă poate avea ca rezultat intrarea pe poziții la momentul nepotrivit sau ieșirea prematură, deoarece emoțiile conduc deciziile mai degrabă decât judecata rațională.

Tranzacționarea impulsivă. Impulsurile emoționale pot duce la tranzacții iraționale și neplanificate, determinate de dorința de a obține rezultate imediate. Acest lucru poate duce la tranzacționare excesivă, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea costurilor de tranzacționare și la reducerea profitabilității generale.

Tranzacționarea excesivă poate duce, de asemenea, la epuizare emoțională, ceea ce duce la o judecată slabă și precipită alte greșeli.

Ignorarea stop-losses. Teama de a realiza o pierdere îi poate determina pe traderi să ignore prețurile de oprire sau punctele de ieșire prestabilite- nivelurile de preț la care au planificat să iasă dintr-o poziție. Dar agățându-se de ele îi poate expune la pierderi și mai mari dacă poziția continuă să se miște împotriva lor.

Reticența de a accepta o pierdere mică poate duce la eșecuri financiare mai semnificative pe termen lung. Dacă intrați pe o poziție având în vedere un nivel de "oprire a sângerării", stabiliți un ordin de stop-loss, iar dacă acesta este declanșat, acceptați-l și mergeți mai departe.

Urmăriți pierderile. Conduși de speranța de a recupera capitalul pierdut, traderii dublează uneori pozițiile riscante sau păstrează tranzacțiile pierdute mai mult decât este necesar. Urmărirea pierderilor crește potențialul unor pierderi mai mari și îi determină adesea pe comercianți să ignore complet gestionarea riscurilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Săriți peste preluarea profitului. La celălalt capăt al spectrului, unii traderi pot apăsa prea devreme pe trăgaciul unor tranzacții profitabile, ieșind prematur din teamă sau nerăbdare. Teama de a da înapoi profiturile poate împiedica câștigurile potențiale și poate crea un ciclu de oportunități ratate. Un lucru care îi diferențiază pe comercianții de succes de cei care se luptă este capacitatea de a tăia pierderile mai devreme și de a lăsa tranzacțiile câștigătoare să meargă.

Înțelegerea psihologiei dvs. de tranzacționare

Fiecare trader posedă o combinație unică de trăsături, credințe și predispoziții psihologice care îi influențează stilul de tranzacționare. Vom numi acest lucru "ADN-ul tău de trader". Înțelegerea ADN-ului dvs. unic de trader este esențială pentru a adapta o abordare de tranzacționare care să se alinieze cu punctele forte și punctele slabe individuale.
Poate fi dificil să vă evaluați obiectiv pentru a identifica și confrunta trăsăturile de personalitate neproductive și nedorite, dar adesea aceste trăsături sunt cele care ne fac să ne luptăm pe piață.
De exemplu, dacă cineva este încăpățânat în viața de zi cu zi, aceeași încăpățânare îl poate determina să păstreze mult prea mult timp poziții perdante, sperând la o răsturnare de situație împotriva sorții. Acest refuz de a accepta pierderile poate duce la daune substanțiale pentru contul de tranzacționare.
Experimentarea unei tranzacții pierzătoare poate fi o provocare emoțională- o lovitură pentru ego- ceea ce îl determină uneori pe trader să ia pierderea personal. Acest tip de atașament emoțional are ca rezultat frecvent tranzacționarea din răzbunare, în care comercianții urmăresc să recupereze pierderile în mod impulsiv.
Anumite trăsături psihologice vă pot face să vă luptați cu consecvența și profitabilitatea. Din fericire, ADN-ul dvs. de trader nu este fixat în piatră; există modalități de a-l schimba.

Pentru a construi o psihologie de tranzacționare sănătoasă, mai întâi recunoașteți orice trăsături negative sau contraproductive pe care le aveți, indiferent cât de inconfortabil ar putea fi acest lucru. Odată ce ați identificat trăsăturile dvs. cheie- pozitive și negative- fiți mai atenți la ele și observați când apar.

Dacă vă dați seama că sunteți pe cale să vă încăpățânați cu o tranzacție perdantă, puteți să vă prindeți, să vă reduceți pierderile și să treceți mai departe. Sau, dacă simțiți că luați o pierdere prea personal, amintiți-vă că valoarea dvs. personală este separată de tranzacționarea dvs.

Scopul nu este de a vă elimina emoțiile, ci de a le înțelege. Cu cât ești mai sincer cu tine însuți, cu atât vei deveni mai în ton cu emoțiile tale- și cu atât mai bine vei putea să minimalize efectul lor negativ asupra tranzacționării tale.

Citește și: Recesiunea Economică: Ce Este și Cum Ne Afectează

Citește și: AI se descurca teribil la tranzacționare a acțiunilor în realitate!

Citește și: Indicele Nasdaq-100 primește o transformare