Psihoza: care sunt semnele si cand stii ca ai deraiat mental?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 sep 2024, 13:43

Psihoza: care sunt semnele si cand stii ca ai deraiat mental?

Sursa: PixaBay

Psihoza este termenul pentru o colecție de simptome care apar atunci când o persoană are probleme în a face diferența dintre ceea ce este real și ceea ce nu este.

Psihoza este termenul pentru o colecție de simptome care apar atunci când o persoană are probleme în a face diferența dintre ceea ce este real și ceea ce nu este. Această deconectare de la realitate se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv din multe condiții mentale și fizice diferite. De obicei, este tratabil cu medicamente și alte tehnici.


Prezentare generală

Ce este psihoza?
Psihoza este deconectarea de la realitate. Oamenii pot avea convingeri false sau pot experimenta lucruri care nu sunt reale. Psihoza nu este o condiție. Este un termen care descrie o colecție de simptome.

Două tipuri importante de psihoză includ:

Halucinații. Acestea sunt atunci când părți ale creierului tău se comportă în mod eronat așa cum ar face dacă simțurile tale (viziunea, auzul, atingerea, mirosul și gustul) ar fi observat ceva care se întâmplă cu adevărat.

Un exemplu de halucinație este auzirea vocilor care nu există (halucinație auditivă).
Iluzii. Acestea sunt convingeri false pe care cineva le ține foarte puternic, chiar și atunci când alții nu le cred sau există o mulțime de dovezi că o credință nu este adevărată. De exemplu, persoanele cu iluzii de control cred că cineva le controlează gândurile sau acțiunile de la distanță.
Cauze posibile
Care sunt cele mai frecvente cauze ale psihozei?
Psihoza este un simptom comun al multor afecțiuni de sănătate mintală. Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale al Asociației Psihiatrice din America, ediția a cincea (DSM-5) are o întreagă categorie dedicată acestor afecțiuni.

Psihoza: care sunt semnele si cand stii ca ai deraiat mental?
[Sursa: PixaBay]

Această categorie, „Spectrul schizofreniei și alte tulburări psihotice”, include următoarele afecțiuni:

Schizofrenie.
Tulburare psihotică scurtă.
Tulburare delirante.
Tulburare schizoafectivă.
Tulburare schizofreniformă.
Tulburare schizotipală (de personalitate).
Tulburare psihotică indusă de substanțe/medicamente.
Tulburare psihotică datorată unei alte afecțiuni medicale.

Psihoza: care sunt semnele si cand stii ca ai deraiat mental?
[Sursa: PixaBay]

Psihoza se poate întâmpla și cu anumite tipuri de tulburări de dispoziție. Acestea includ:

Tulburare bipolară.
Depresie majoră și afecțiuni asociate.
Condiții medicale care pot provoca psihoză
Psihoza poate apărea și din cauza unei game largi de alte afecțiuni care vă afectează creierul și corpul. Acestea includ:

Boala Alzheimer și alte tipuri de demență.
Afecțiuni legate de hormoni, cum ar fi boala Addison și boala Cushing și când glanda tiroidă este prea activă sau nu suficient de activă.
Infecții ale creierului sau ale măduvei spinării (encefalită sau meningită).
lupus.
boala Lyme.
Scleroza multiplă.
Psihoza postpartum (o urgență rară și severă de sănătate mintală legată de depresia postpartum).
Accident vascular cerebral și alte afecțiuni neurologice (legate de creier).
Deficiențe de vitamina B1 (tiamină) și vitamina B12.
Alte cauze ale psihozei
Psihoza sau simptomele care seamănă foarte mult cu aceasta se pot întâmpla și în alte circumstanțe. Cauzele vor părea mai degrabă declanșatoare în unele cazuri, deoarece psihoza se dezvoltă rapid. În altele, poate fi un proces lent. Unele dintre circumstanțele sau factorii care pot provoca psihoza includ:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei

Abuzul de alcool, medicamente eliberate pe bază de rețetă sau droguri recreative (tulburarea menționată mai sus este atunci când aceasta durează o perioadă mai lungă).
Leziuni grave ale capului (conmoții cerebrale și leziuni cerebrale traumatice).
Experiențe traumatice (trecute sau prezente).
Niveluri neobișnuit de ridicate de stres sau anxietate.
Îngrijire și tratament
Cum se tratează psihoza?
Tratamentul psihozei depinde în principal de cauza de bază. În aceste cazuri, tratarea cauzei de bază este adesea singurul tratament necesar.

Abordari

Pentru psihoza care necesită tratament direct, există mai multe abordări.

Medicamente. Medicamentele antipsihotice sunt cel mai frecvent tip de medicamente pentru tratarea psihozei, dar alte medicamente, cum ar fi antidepresivele sau litiul, pot ajuta, de asemenea.
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Acest tip de psihoterapie poate ajuta cu anumite afecțiuni de sănătate mintală care pot provoca psihoză sau o pot agrava.
Tratament internat. Pentru cazurile severe de psihoză, în special atunci când o persoană poate reprezenta un pericol pentru sine sau pentru alții, este uneori necesar un tratament internat într-un spital sau o unitate de specialitate.
Programe de sprijin sau îngrijire. Mulți oameni suferă de psihoză din cauza altor afecțiuni, cum ar fi tulburările legate de consumul de alcool sau de substanțe și tulburările de personalitate. Tratarea acestor tulburări sau ajutarea persoanelor cu programe sociale, de muncă și de familie poate reduce uneori impactul psihozei și al afecțiunilor conexe. De asemenea, aceste programe le pot face mai ușor pentru oameni să gestioneze psihoza și starea lor de bază.
Cum poate fi prevenită psihoza?
Psihoza este imprevizibilă. Există mulți factori de risc genetici și de stil de viață, dar nu există nicio modalitate de a prezice în mod constant dacă oamenii vor experimenta aceste simptome.

Există unele lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-i reduce probabilitatea de a dezvolta aceste simptome sau afecțiuni care le implică.

Evitați consumul de marijuana recreațional mai devreme în viață. Cercetătorii au asociat psihoza cu consumul intens de marijuana în timpul adolescenței și la vârsta adultă. Cu toate acestea, există un dezacord cu privire la faptul dacă consumul de marijuana este sau nu o cauză directă sau dacă este doar un factor care contribuie.

Citește și: Depresia: Cauze, simptome și opțiuni de tratament

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.