Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 aug 2024, 15:57

Pudra de talc, extrem de utilizată în industria cosmeticelor, ar putea fi cancerigenă, susține OMS

Sursa: Pixabay

Pudra de talc, utilizată frecvent în industria cosmetică și farmaceutică, a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept „posibil cancerigenă”.

Această clasificare vine în urma preocupărilor crescânde legate de potențialul contaminării talcului cu azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană din 2005, din cauza riscurilor majore pentru sănătate.

Citește și: Substanță cancerigenă descoperită în tratamentele pentru acnee! Trei mărci prestigioase produc astfel de creme

Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS din cauza azbestului găsit în talc

Talcul, un mineral natural, este obținut din zăcăminte subterane și este cunoscut pentru textura sa fină și duritatea extrem de scăzută, ceea ce îl face ideal pentru o gamă largă de produse cosmetice și de îngrijire personală.

Cu toate acestea, prezența azbestului în straturile de pământ de unde se extrage talcul poate duce la contaminare încrucișată.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

 „Majoritatea depozitelor de talc care există pe pământ au o cantitate de azbest definită ca fiind între 5 și 6%. În principiu, nu este o cantitate foarte mare, astfel încât să spunem că orice pudră de talc sau orice pudră de față este direct cancerigenă. Singurul mod în care putem să mergem mai departe și să putem folosi acea pudră de talc să avem încredere că acel producător al pudrei de TALC utilizează o sursă de talc curată să spunem, adică fără fără aceste contaminări de azbest,” a

transmisȘtefania Stoleriu, prodecan, Facultatea de Chimie, conform ȘtirileProTV.

Citește și: Cât de toxice sunt bazele pentru mâncare din supermarket! Ce a reieșit, de fapt, după scanarea ingredientelor

Azbestul este un mineral fibros, dovedit a fi cancerigen atunci când particulele sale sunt inhalate, afectând în special sistemul respirator. Acesta este motivul pentru care a fost interzis de Comisia Europeană acum aproape două decenii.

Talcul este un ingredient esențial în fabricarea unei varietăți de produse, inclusiv pulberea pentru bebeluși, deodorante, antiperspirante și alte produse antibacteriene. Cu toate acestea, din cauza riscurilor asociate contaminării cu azbest, unii producători au renunțat complet la utilizarea talcului sau folosesc talc garantat ca fiind necontaminat. În ciuda acestor măsuri, impactul asupra industriei este semnificativ.