Timp de două zile, puiul de urs a rămas lângă corpul neînsuflețit al mamei sale, în speranța că aceasta se va trezi. Micuțul găsit în Prahova a primit un nume cu rezonanță sfântă, Serafim, un simbol al speranței în mijlocul suferinței.
Care este povestea ursulețului Serafim
Serafim nu este singurul urs orfan salvat recent. Alături de el, alți pui au rămas fără mame în urma unor incidente tragice.
AMP Libearty, un sanctuar de renume pentru urși, s-a dedicat întru totul îngrijirii acestor animale neajutorate. Cei doi pui, Serafim și Alexander, primesc acum îngrijiri speciale și sunt protejați într-un mediu sigur, departe de pericolele care i-au pândit în sălbăticie.
„Puiul de urs găsit lângă mama moartă, după ce a agonizat ore în șir prinsă într-un laț, capcană pusă de braconieri, a primit un nume sfânt: Serafim! Micuțul a petrecut 2 zile lângă mama moartă, așteptând ca ea să se trezească. Extrem de traumatizat, Serafim își petrece acum timpul cu Alexander, un alt pui care a ajuns la sanctuar plin de răni și orfan, găsit în aceeași zonă din pădurile județului Prahova.
Puii de urs sunt în pericol, din cauza vânării ursoaicelor
Din păcate, astfel de tragedii nu sunt izolate. Spre finalul lunii august, cinci pui de urs, mai mici de opt luni, au ajuns la rezervația din Zărnești, după ce mamele lor au fost ucise de oameni. Patru proveneau din zona Slănic Moldova, unde ursoaica ce i-a adus pe lume a dispărut brusc. În cazul celuilalt ursuleț, mama lui a fost prinsă într-un laț, o capcană mortală pusă de braconieri, după ce fusese anterior relocată în Prahova, din zona Brașovului. Din cauza vârstelor foarte fragede, cei cinci pui de urs ar fi fost condamnați la pieire, în mijlocul sălbăticiei.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
România se confruntă cu o criză gravă în ceea ce privește protejarea ursului brun, o specie vulnerabilă în fața braconajului și a vânătorii necontrolate. Organizațiile de protecție a mediului, precum World Wide Fund (WWF), trag semnale de alarmă, din teama că aceste situații vor deveni tot mai frecvente pe măsură ce numărul partidelor de vânătoare de urși vor crește.
„Nu este voie să se împuște ursoaicele cu pui și nu este nici etic, însă trebuie cu siguranță găsite soluții pe viitor, pentru că astfel de cazuri au fost și se vor repeta în continuare", a transmis Cristian Remus Papp, manager departament Specii Sălbatice și Arii Protejate WWF România, citat de stirileprotv.ro.
Sursă foto: AMP Libearty- Bear Sanctuary