Pulberea de matcha - ce este si cum se consuma

Author: B.M.

Matcha este de fapt un ceai praf. In momentul in care comanzi ceai verde traditional, componentele din frunze se infuzeaza in apa fierbinte si frunzele sunt aruncate.

Matcha reprezina frunze reale transformate in pudra fina, care ulterior se transforma in lichid prin metode clasice, amestecand o lingurita de pudra de matcha cu o treime de ceasca de apa fierbinte.

Spre deosebire de ceaiul verde traditional, pregatirea ceaiului de matcha implica acoperirea plantelor de ceai cu materiale care sa produca umbra inainte de recoltare. Acest lucru genereaza cresterea frunzelor cu o aroma si o textura mai bune. Frunzele sunt selectate manual si sunt oparite pentru a opri fermentatia, apoi se usuca si se matureaza in depozite, la rece, ceea ce va accentua aroma. Frunzele uscate sunt ulterior macinate pentru a atinge pulberea fina sub care sunt cunoscute.

Ceaiul de matcha ofera numeroase beneficii pentru sanatate

Deoarece matcha este fabricat din ceai de foarte buna calitate si continutul frunzelor este ingerat, reprezinta o sursa mult mai puternica de substante nutritive comparativ cu ceaiul verde clasic.

Pe langa faptul ce acest ceai contine cantitati mici de minerale si vitamine, este bogat in antioxidanti denumiti polifenoli, care protejeaza contra bolilor de intima si contra cancerului, asigurand totodata si un nivel optim de zahar in sange. Acest zahar reduce tensiunea arteriala si actioneaza anti imbatranire. Un alt polifenol denumit EGCG este continut de ceaiul de matcha. Acest polifenoul opreste dezvoltarea celulelor canceroase.

Ceaiul contine cafeina

Deoarece sunt consumate frunzele de matcha intregi, acest ceai contine de trei ori mai multa cofeina decat o ceasta de ceai normal, aceasta cantitate fiind aproximativ egala cu cea dintr-o cana de cafea. Comparativ cu ceaiul la plic sau cu cafeaua, matcha determina o stare de calm, datorita unei substante naturale din compozitia sa numita l-theanina, care induce relaxare fara somnolenta.

Ceaiul de matcha este folosit in meditatie

Pregatirea pentru meditatie se bazeaza pe ceremonia ceaiului in Japonia, si se considera ca ceaiul este cel care determina starea Zen. Acesta este un motiv pentru care matcha a devenit un ceai atat de popular, pentru ca meditatia este mai usor de atins atunci cand este consumat.

Astfel, beneficiile ceaiului de matcha sunt cu mult peste antioxidantii pe care ii ofera, deoarece meditatia ofera o multime de recompense atat la nivel fizic cat si psihic.

S-a demonstrat ca meditatia reduce cortizolul, hormonul stresului cunoscut pentru declansarea imbatranirii premature si a bolilor. De asemenea este redus apetitul impulsiv, scade tensiunea arteriala si este stimulata stima de sine. Persoanele care mediteaza sunt mai empatice decat cele care nu fac asta.

Matcha este mai bun decat ceaiul din frunze

In fiecare zi, din cauza ceaiului clasic sunt aruncati antioxidanti valorosi si minerale. In timp ce nimeni nu se gandeste la asta, exact asa se intampla atunci cand pliculetele cu plante sunt aruncate la gunoi, deoarece apa extrage doar o parte din proprietatile benefice ale ceaiului verde. Cele mai multe substante raman nefolosite, lipite de frunzele de ceai. In realitate, singura metoda prin care se poate profita de aceste substante este prin consumul intregii frunze. Nimeni nu mananca insa ceai verde gatit sau crud, ceea ce inseamna ca este nevoie de o solutie alternativa. Deoarece matcha este facut din frunze de ceai transformate in pulbere, ofera toate vitaminele, mineralele si antioxidantii sau aminoacizii din ceaiul verde.

Pentru a consuma o cantitate echivalenta de substante benefice este necesar sa fie consumate cel putin zece cesti de ceai verde preparat. Matcha nu are egal atunci cand este vorba de obtinerea si mentinerea starii de sanatate optime.

Ceaiul de matcha este puternic antioxidant

Unul dintre cele mai importante subiecte din nutritie, antioxiandantii sunt compusi chimic naturali, care impiedica imbatranirea si bolile cronice. In prezent, exista o mare varietate de legume si fructe laudate pentru proprietatile lor antioxidante, si astfel au aparut o serie de produse din acestea. Matcha nu poate fi egalata pentru ca are in compozitie cei mai multi antioxidanti si se bazeaza pe retete inovatoare.

Utilizand metoda de testare ORAC, expertii au dovedit faptul ca matcha poseda o cantitate de 20 de ori mai mare de antioxidanti decat rodiile sau afinele. Masuratoarea ORAC indica 1573 de unitati pe gram, comparativ cu 105 de unitati pe gram in cazul rodiei.

Antioxidantii sunt substantele de aparare a organismului si sunt compusi chimici care lupta cu toxinele ajunse in corp.

Ceaiul de matcha are efecte importante contra cancerului

Ceaiul de matcha are o clasa unica si puternica de antioxidanti, cunoscuti sub numele de catechine, care nu se gasesc in foarte multe alimente. Catechinul EGCg ofera proprietari puternice de combatere a cancerului. EGCg alaturi de alte catechine contracareaza efectele adverse ale radicalilor liberi cum sunt poluarea, radiatiile UV, radiatiile Gmma si substantele chimice care pot genera deteriorarea celulelor si a ADN-ului. Pentru ca peste 60 de procente dintre catechinele continute de matcha sunt de fapt EGCg un regim bazat pe acest ceai poate ajuta la restabilirea si conservarea echilibrului fizic si psihic al organismului.

Ceaiul de matcha ajuta la pierderea in greutate

Matcha nu contine calorii si este un plus pentru organism atunci cand se urmareste pierderea kilogramelor in plus. Imbunatateste metabolismul si arde grasimile. Un studiu recent mentioneaza ca poate arde grasimile de patru ori mai repede decat alte solutii similare. Matcha nu implica stres asupra organismului, nu creste tensiunea si nici ritmul cardiac, fiind o alternativa sigura pentru alte suplimente sau produse farmaceutice cu efecte secundare.

Matcha a venit din Japonia ca ajutor pentru meditatie, fiind folosit initial de calugari pentru a ramane atenti si calmi. Ulterior, stiintele moderne au dovedit beneficiile generale pentru sanatate ale acestui ceai. Matcha ajuta la curatarea corpului de elemente nocive, iar clorofila este un detoxifiant puternic ajutand la eliminarea metalelor grele din organism. Deoarece matcha se cultiva cu mare atentie este mai buna decat alte ceaiuri obtinute in diferite culturi. La toate aceste beneficii se adauga si faptul ca matcha ofera energie pozitiva si o stare de bine pe tot parcursul zilei atunci cand este consumat.

 

Taguri: