Punctul de amendă nu o să mai fie plafonat. Amenzile șoferilor vor crește cu până la 14%

Author: Bianca Vidoi

Punctul de amendă nu o să mai fie plafonat

Sursa: Pexels.com

S-a discutat o posibilă plafonare a punctului de amendă până în anul 2024, la valoarea de 145 de lei, însă Ministerul Afacerilor Interne cere mărirea acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne a cerut prin intermediul unui proiect de ordonanță ca punctul de amend ă să nu fie plafonat la suma de 145 de lei, iar această modificare va face ca amenzile românilor să crească.

Citește și: Înregistrările audio-video devin probe: polițiștii vor putea da amenzi și ridica permise pe baza acestora

Punctul de amendă nu o să mai fie plafonat

Valoarea salariului minim pe economie este în strânsă legătură cu punctul de amendă, iar cum salariul minim pe economie a crescut la data de 1 octombrie cu 10%, ajungând la 3.300 de le, și punctul de amendă își va mări valoarea. În prezent, valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, iar cum salariul minim brut pe economie a fost crescut la 3.300

de lei, atunci și punctul de amendă va crește până la 330 de lei.

Nu se dorește nici ca punctul de amendă să crească la 330 de lei deoarece în acest mod amenzile pe care șoferii le vor primi vor fi duble față de cele din prezent. Proiectul de ordonanță pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a propus își dorește ca modul de calcul al punctului de amendă să fie modificat la 5% din salariul minim brut pe economie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ținând cont că salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, atunci punctul de amendă de 5% din acesta ar fi 165 de lei, în loc de 330 de lei, cum ar fi trebuit să fie dacă în Codul Rutier nu se modifică valoarea de 10%. Această modificare de 5%, în loc de 10% aduce creșteri pentru șoferii ce primesc amenzi, o majorare cu până la 14%.

Se dorește această majorare a punctului de amendă pentru a ajunge tot mai aproape de obiectivul propus de către Uniunea Europeană, mai exact ca până în anul 2050 să ne apropiem de 0 decese pe drumuri. 

Citește și: RCA-ul devine obligatoriu și pentru trotinetele electrice: Noua lege a fost pusă în dezbatere publică

Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru a circula pe drumurile din România

O categorie de șoferi din țara noastră vor trebui să plătească mai mult pentru a circula pe drumurile din țara noastră, iar această modificare se va aplica începând cu data de 16 octombrie 2023. Șoferii vizați sunt cei ce dețin o mașină istorică, ce vor fi nevoiți ca din această lună să cumpere rovinietă și să plătească tariful de trecere. 

Această decizie a fost anunțată de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fiind luată în conformitate cu legea actuală ce privește autovehiculele istorice, lege ce excepta plata rovinietei sau a

tarifului de trece pentru aceste mașini. „Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminarii din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligația de a achita tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România”, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere