Punctul de pensie va crește la 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii

Author: Bianca Vidoi

Punctul de pensie va crește începând cu anul 2024

Sursa: freepik

Ministrul Muncii a anunțat o majorare a pensiilor începând cu anul 2024, după ce punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei.

Un nou proiect de lege cu privire la pensiile românilor a fost pus în fața deputaților de către Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, iar potrivit calendarului acesta ar urma să fie aprobat la începutul lunii noiembrie 2023 de către Guvern. Iată de când vor crește pensiile românilor după majorarea punctului de pensie la 2.032 lei.

Punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat în fața deputaților din comisiile pentru muncă un proiect de lege ce are la bază legile pensiilor, iar potrivit calendarului, acesta ar trebui să fie aprobat de către Guvern până la data de 9 noiembrie 2023, astfel până la data de 20 noiembrie 2023 să ajungă în Parlament.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că proiectul de lege cu privire la legile pensiilor se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024 pentru acordarea „majorării de 13,8% care respectă și actualele condiții ale legii pe formula elvețiană cu rata inflației plus 50%

din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut – pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămâne cu 13,8% din punctul de pensie.”, a declarat ministrul Muncii potrivit stirileprotv.ro

Citește și: Cu cât vor crește pensiile în 2024. Impactul bugetar e estimat la 4 miliarde de lei

În prezent, punctul de pensie se află la 1.985 de lei, iar începând din prima zi a anului 2024, acesta se va majora și va ajunge la 2.032 lei. Această reglementare va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 din cauza impactului bugetar ce ar putea să apară. În cazul în cazul în care această reglementare s-ar fi aplicat începând cu data de 1 septembrie, atunci ar fi fost nevoie de o „anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie", a explicat Bucura-Oprescu. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pensiilor românilor se vor recalcula începând cu data de 1 septembrie 2024

Ministrul a explicat luni că pensiile românilor vor fi recalculate începând cu data de 1 septembrie 2024 deoarece etapa de digitalizare a acestora este deja avansată, mai exact peste 4 milioane de dosare sunt deja trecute în format digital, iar după aprobarea legii mai este necesar un timp pentru elaborarea și aprobarea normelor prin care legile să intre în vigoare.

Urmează astfel o perioadă în care să fie achiziționate sistemele folosite pentru aplicarea noii legi, după care trebuie ca angajații de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege și să recalculeze pensiile românilor pe baza datelor din sistem. Decizia cu privire la recalcularea pensiei le va fi transmisă, urmând astfel ca de la 1 septembrie să primească noul cupon de pensie.

Citește și: Apar schimbări majore în Sistemul de Pensii: Ce înseamnă egalizarea vârstei de pensionare pentru mamele cu copii și care va fi impactul asupra populației României

Noua formulă de calcul a pensiilor românilor are la bază două elemente contributivitatea și munca, cea din urmă fiind încurajată de către stat prin intermediul punctelor de stabilitate ce se oferă pentru o perioadă de peste 25 de ani în care oamenii muncesc. Datorită acestei noi formule de calcul, 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor primi mai mulți bani dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie. 

"Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%", a precizat ministrul Muncii.