Pungile biodegradabile: ce sunt si care sunt avantajele folosirii lor in raport cu mediul inconjurator?

Autor: O.P.
Actualizat: 26 ian 2021, 05:10

Plasticul a devenit o problema. In timp ce inventarea lui a ajutat mult omenirea, revolutionand aproape toate domeniile, de la productia de obiecte casnice si pana la serviciile de sanatate publica, orice tehnologie avansata isi are propriul pret. Plasticul incorect reciclat este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta specialistii in protectia mediului. Conform unor studii recente, numai 8% din deseurile de plastic sunt reciclate anual. Restul devine factor poluant, afectand apele, viata animalelor salbatice si eliminand substante toxice in aer.

Una dintre inventiile care incearca sa modifice acest lucru, ajutand mediul inconjurator este plasticul biodegradabil. El a fost preluat in multe domenii, printre care si cea a productiei de pungi biodegradabile.

Ce inseamna biodegradabil?

Pentru a intelege ce sunt pungile biodegradabile este important sa defenim cativa termeni:

  • - Plastic „obisnuit” sau „traditional”: material sintetic realizat din produse petrochimice. Acest lant polimeric ce se regaseste in plasticul clasic este atat de rezistent incat poate sa existe si sute de ani.
  • - plasticul biodegradabil: plastic realizat tot din produse petrochimice insa cu un proces de productie diferit care permite descompunerea sa rapida in prezenta aerului sau a soarelui. Acest tip de plastic se mai numeste fotodegradabil sau oxidegradabil.
  • - Bioplasticul este acel plastic biodegradabil realizat din materii prime organice, regenerabile nu din substante petrochimice.
  • - Plasticul compostabil face referire la acel bioplastic care atunci cand se descompune se transforma in humus, substanta care aduce nutrienti valorosi in sol.

Prin urmare, ce sunt pungile biodegradabile?

Pungile biodegradabile sunt acele pungi realizate, total sau partial, din materiale prime provenite din plante (de exemplu, amidon de porumb, trestie de zahar) care sunt prietenoase cu mediul inconjurator si se descompun mult mai rapid.

Dar pungile compostabile?

Pungile componstabile au la baza 100% materiale prime din plante (trestie de zahar, amidon de porumb sau orez), care se descompun foarte repede atunci cand au suficienta caldura. Din ele rezulta dioxid de carbon, apa, compus anorganici si biomasa, fara a mai lasa in urma compusi toxici.

Nu toate pungile biodegradabile sunt si compostabile.

Cum se obtine plastic biodegradabil din amidon de porumb?

  1. Se separa boabele de porumb.
  2. Se macina si proceseaza in vederea extragerii dextrozei din amidonul format.
  3. Se folosesc cuve de fermentarea in vederea transformarii dextrozei in acid lacic.
  4. Intr-un spatiu special de productie, se transforma acidul lactic in lactidă.
  5. Se polimerizeaza lactida pentru a se realiza molecule cu lant lung de acid polilactidic (PLA).

Care sunt avantajele pe care le are folosirea de pungi biodegradabile asupra mediului inconjurator?

  1. Reducerea emisiilor de carbon

Unul dintre principalele beneficii ale folosirii polimerilor biodegradabili in producerea pungilor de plastic este reducerea semnificativa a emisiior de carbon in timpul procesului de productie. In plus, pentru ca materia prima folosita pentru a produce plastic bioderadabil este reprezentanta de plante (de exemplu, dupa cum am vazut anterior, amidon de porumb sau trestie de zahar) si in procesul de compostare emisia de carbon este minima. Asa cum si cei de la The Telegraph au publicat in articolele lor.

2. Reducerea consumului de energie

Desi investitia initiala in ceea ce priveste echipamentele de productie este mai mare, pe termen scurt realizarea de plastic biodegradabil si implicit de pungi biodegradabile necesita o cantitata mai mica de energie si compustibili fosoli ceea ce se traduce printr-un nivel mai redus al poluarii si impactului asupra mediului.

3. Reducerea deseurilor

Plasticul traditional reprezinta aproximativ 13% din cantitatea de deseuri si poate rezista sute de ani in mediul inconjurator. Aspectul pozitiv cu privire la pungile biodegradabile este faptul ca ele se descompun in timp, in functie de expunerea la soare, de cantitatea de oxigen si de timpul solului. Desi este posibil ca nu toate tipurile de pungi din plastic biodegradabil sa se descompuna total, orice diminuare va conduce la crearea de spatiu si presiunea pusa pe gropile de gunoi existente. In acest mod se elimina nevoie construirii unui numar mai mare de astfel de spatii, terenurile si solul putandu-se folosi in scopuri agrare, mediul inconjurator fiind principalul beneficiar.

4. Caracterul non-toxic

Este cunoscut faptul ca pungile din plastic traditional sunt realizate din produse chimice daunatoare ce pot reprezenta o amenintare pentru mediul incojurator si chiar pentru viata. Ele degaja substante nocive in cursul procesului de reciclare. Inca acest lucru nu este valabil si pentru pungile biodegradabile. Ele sunt sigure si nu emana toxine in cursul descompunerii ci, in mare parte, sunt absorbite de sol. Acest beneficiu este extrem de important deoarece poate contribui la scaderea problemelor de sanatate ale populatiei si ale animalelor salbatice, probleme cauzate de substantele petrochimice toxice emanate de plasticul traditional.

Prin urmare, iti recomandam si te incurajam sa folosesti pungi biodegradabile deoarece ele sunt sigure pentru mediul inconjurator. Noi te putem ajuta sa le personalizezi pentru a te bucura de un produs unic, in concodranta cu imaginea brandului tau.