Punte vs implant dentar: care necesită ajustări, care menține sănătatea dinților vecini?

Author: Oana Iosif

Metodele de înlocuire a dinților lipsă permit restaurarea danturii și obținerea unei sănătăți orale optime. Există însă câteva diferențe, avantaje și dezavantaje atunci când se optează pentru una dintre aceste metode.

Aici intervin experiența și flerul medicului stomatolog pentru a oferi cea mai bună soluție cazului tău. Doar în urma unei evaluări minuțioase se va decide exact ce variantă este perfectă pentru tine. Fie că va fi nevoie de un implant dentar, fie de o punte, vei avea parte de rezultate excepționale.

Dinții din vecinătatea lucrărilor dentare sunt salvați în cazul implanturilor

Implanturile sunt dispozitive ce pot înlocui unul, mai mulți sau o întreagă arcadă de dinți, fără a afecta dinții vecini atunci când aceștia sunt încă prezenți. Pe de altă parte, puntea dentară este recomandată pentru înlocuirea unui dinte sau a unui număr redus de dinți, însă prin utilizarea ca suport a dinților învecinați. Astfel, apare și dezavantajul major al acestei metode, fiind nevoie să se șlefuiască 2 dinți vecini.

Șlefuirea implică practic sacrificarea dinților naturali vecini pentru a fi transformați în suport pentru punte. În stomatologie, însă, este importantă sănătatea fiecărui dinte, tocmai de aceea se încearcă ca prin lucrările moderne aplicate să nu fie deranjați în niciun fel dinții din vecinătate. Un medic profesionist îți va atrage atenția asupra acestui aspect și nu te va supune riscului de a-ți periclita sănătatea orală.

Colaborarea cu un cabinet medical care are deja un portofoliu impresionant de cazuri rezolvate cu succes va fi clar în avantajul tău. Mai mult decât atât, implantologia a evoluat atât de mult în ultimii 20 de ani, încât tratamentele cu implant dentar sunt la ora actuală foarte solicitate, pacienții preferând să beneficieze din start de materiale și tehnici avansate.

Fără ajustări periodice în cazul implanturilor

Dacă alegi tratamentul cu implanturi, e bine să știi că nu va mai trebui să te preocupi de ajustările periodice. În schimb, puntea dentară va avea nevoie de ajustări în timp. Acesta este încă un aspect care a făcut ca puntea dentară să fie utilizată doar atunci când implantul nu este compatibil cu situația pacientului, cazuri din ce în ce mai rar întalnite de altfel.

Durabilitatea imbatabilă a implanturilor

Unul dintre beneficiile majore ale unui implant dentar, în fața căruia o punte pică examenul fără nicio șansă de izbândă, constă în durabilitatea lucrării. De implanturi te poți bucura o viață întreagă dacă respecți cu responsabilitate sfaturile medicului, în schimb puntea își face datoria în jur de 6 – 8 ani.

Igienizarea corectă, valabilă în orice situație

Igiena orală riguroasă este solicitată de ambele tipuri de tratament. Sub punte se pot acumula resturi alimentare care prin descompunere pot cauza sângerări, inflamația gingiilor și chiar boala parodontală. În același mod și implanturile care nu sunt întreținute corespunzător pot fi afectate.

Periajul este un element de bază în igienizarea unui implant dentar, iar îngrijirea complementară periajului, care presupune folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură contribuie enorm la durabilitatea lucrării.

În plus, pentru o întreținere impecabilă se recomandă ca o dată pe an să fie făcută igienizarea implanturilor în cabinetul stomatologic. De asemenea, o dietă care să cuprindă mai multe alimente sănătoase pentru oase și gingii, cum ar fi laptele, ouăle și peștele, și evitarea alimentelor tari, precum bomboanele, alunele și nucile, vor preveni deteriorarea implantului dentar.

Punte sau implant dentar, lasă medicul specialist să îți spună care este tratamentul perfect pentru tine.