Purtătorul de Dumnezeu este prăznuit la data de 20 decembrie 2023, potrivit calendarului ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 dec 2023, 16:00

În această zi este celebrat sfântul pe care Dumnezeu l-a luat de mână

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

Sărbătoare pe 20 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul.

Calendar ortodox 20 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, fiind numit purtătorul de Dumnezeu.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 20 decembrie!

Calendar ortodox 20 decembrie 2023

Sărbătoare 20 decembrie. Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 decembrie în calendarul ortodox

Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul este cunoscut drept copilul pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a luat de mână, rostind cuvintele „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește", fiind cunoscut după acest moment ca fiind purtător al Domnului.

Sfântul celebrat la data de 20 decembrie 2023 este urmaș al Apostolilor și al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod, iar din scrierile sfinte reiese că acesta i-a încurajat pe credincioși în perioadele

grele din viața acestora, atunci când se afla la conducere Domițian, cel ce îi persecuta pe cei ce credeau în Dumnezeu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rugăciunea de mulțumire pe care să o rostește înainte de Crăciun

Anul 107 a fost unul tumultuos, mai ales atunci când împăratul Traian a aflat că Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul este creștin, iar după numeroase moduri în care să îl convingă pe acesta să se închine zeităților, Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a fost chinuit în moduri greu de imaginat.

Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a arătat cât de puternic este și nu a cedat în fața chinurilor aduse de împăratul Traian, iar acesta a fost legat și  trimis la Roma, pentru a fi dat la fiare în circ. Ajuns în Roma, Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul nu îi era frică de moarte, ci îi era frică ca ceilalți credincioși să nu îl salveze pentru a nu suferi, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 20 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, sărbătorit pe 20 decembrie în calendarul creștin

Cântare de biruință să cântăm toți lui Dumnezeu, Celui Ce a făcut minunate semne cu braț înalt și a mântuit pe Israel; că S-a preaslăvit.
Luminat prăznuind să ne ospătăm, că Mucenicul Ignatie cu sfințenie cheamă Biserica lui Hristos la pătimi­rea lui, cea mult lăudată.


Pomenirea ta cea mărită toți o cinstim, Preafericite Ignatie și cu psalmi slăvim pe Cel Ce a încununat preacinstitul tău creștet, binecuvântatule de Dumnezeu.


Luminător preastrălucitor al Bisericii fiind, Sfinte Ignatie, luminezi toate marginile pământului și Apusul îl luminezi, venind de la Răsărit.
Primejdiilor, pe care Apostolul Pavel le-a îndurat în tot locul, urmând, Sfinte Ignaie, chiar legat fiind, nu ai căzut în amorțeală, ci ai întărit cu multe epistole Biserica lui Hristos.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Treime mai presus de ființă, Unime în Trei Ipostasuri, mântuiește și miluiește pe cei ce strigă Ție cu credință: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești, Făcătorule!
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Edenule, împodobește-te, că Efrata s-a gătit pentru Ziditorul, Cel Ce vine să Se nască din Fecioara Maică, în peștera Betleemului, din milostivirea Lui cea multă.