Nu o data au demostrat studiile ca lucrul in gradina are un efect pozitiv asupra starii noastre psihice. Este folosit chiar si in institutii de tratare a unor boli mintale, ajutandu-i pe bolnavi sa socializeze si usurandu-le drumul spre vindecare.
Daca dispui de o gradina, pe care ai neglijat-o pana acum, nu e timpul pierdut sa o transformi intr-o oaza de relaxare.
Odata lucrurile de mai sus rezolvate, nu-ti ramane decat sa aloci putin timp, macar in weekenduri, gradinaritului. Iar motive sunt multe:
-
Ingrijitul plantelor ne responsabilizeaza
Atunci cand cand avem grija de un lucru viu invatam sa-l respectam. Inconstient vom aplica aceste lectii de viata atunci cand vom relationa cu alte persoane. Este un exercitiu foarte bun mai ales pentru copii, care vor descoperi in acest fel magia naturii.
-
Gradinaritul ne ajuta sa socializam si sa invatam cum sa avem grija si de altceva in afara de propria persoana
Ce lectie buna la orice varsta! Nu conteaza daca ai 10 sau 80 de ani, daca esti femeie sau barbat, heterosexual sau transgender, gradinaritul este pentru toata lumea o activitate care ne permite sa ne conectam cu un alt lucru viu, sa-l ingrijim
-
Gradinaritul ne ajuta sa ne conectam cu alte lucruri vii
Ingrijitul plantelor ne aminteste subtil ca nu suntem chiar centrul universului. Este o lectie importanta, mai ales pentru cei care se lupta cu depresia. Aceasta este alimentata de momentele in care ne concentram atentia numai asupra propriei persoane, uitand ca suntem doar o mica parte dintr-un univers infinit.
-
Ingrijitul plantelor determina organismul sa secrete hormonii fericirii
Este de la sine inteles ca un hobby precum gradinaritul presupune sa petrecem timp in natura si, involuntar, sa facem exercitii. Imaginează-ti numai cate mişcări trebuie să faci cu un motocositor pana reusesti sa aranjezi tot gazonul sau cate miscari de brate pana tunzi toate tufele de trandafiri. Uitam insa ca exercitiile fizice elibereaza in organism serotonina si dopamina- hormonii fericirii- si scad nivelul de cortizol- o substanta asociata de cele mai multe ori cu stresul.
O sesiune de curatat buruienile din jurul florilor poate fi extenuanta, dar cu siguranta te va ajuta sa dormi mai bine si mai relaxat.
-
Plantele ne ajuta sa acceptam ciclul vietii
Plantele nu sunt doar un simbol al vietii. Ele ne ajuta sa ne reamintim si faptul ca, pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, orice forma de viata de pe Pamant se va stinge. Nu este asadar de mirare ca folosim florile sau chiar copacii sa marcam mormintele celor dragi. Atunci cand facem acest lucru constientizam si acceptam ca ne tragem cu totii din pamant si tot acolo ne vom si intoarce. Iar sa accepti acest lucru este una dintre cele mai importante lectii de viata, din moment ce frica de moarte poate fi o sursa constanta de anxietate in cazul multor persoane.
Tu in ce activitati iti gasesti relaxarea? Care este hobby-ul care te ajuta sa-ti recapeti buna dispozitie?
Sursă foto: Shutterstock.com