Puterea nebanuita a plantelor. Cum ne ajuta lucrul in gradina sa ne imbunatatim sanatatea psihica

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 31 mai 2017, 17:58

Exista metode prin care gradinaritul ne poate imbunatati starea psihica, ne poate vindeca ranile sufletesti sau ne poate ajuta sa luptam cu anxietatea si lipsa de energie.

Nu o data au demostrat studiile ca lucrul in gradina are un efect pozitiv asupra starii noastre psihice. Este folosit chiar si in institutii de tratare a unor boli mintale, ajutandu-i pe bolnavi sa socializeze si usurandu-le drumul spre vindecare.

 

Daca dispui de o gradina, pe care ai neglijat-o pana acum, nu e timpul pierdut sa o transformi intr-o oaza de relaxare.

Incepe in primul rand cu gazonul, pe care va trebui sa-l intretii cu un astfel de aparat. Intr-un colt, poti monta un foisor, pe care sa-l folosesti ca spatiu de lectura. Completat cu un hamac sau cu un fotoliu suspendat, acesta este perfect pentru dupa-amiezile in care vrei sa te odihnesti, in compania autorului preferat. Pe marginile gazonului planteaza tufe de trandafiri, lalele, bujori, zambile si tot ce mai crezi tu ca rezista temperaturilor de la noi.
Alege flori specifice atat pentru primăvara, cat si pentru vara, astfel te vei bucura de frumoasele culori si miresme o buna parte a anului.

 

Odata lucrurile de mai sus rezolvate, nu-ti ramane decat sa aloci putin timp, macar in weekenduri, gradinaritului. Iar motive sunt multe:

 

  1. Ingrijitul plantelor ne responsabilizeaza

 

Atunci cand cand avem grija de un lucru viu invatam sa-l respectam. Inconstient vom aplica aceste lectii de viata atunci cand vom relationa cu alte persoane. Este un exercitiu foarte bun mai ales pentru copii, care vor descoperi in acest fel magia naturii.

 

  1. Gradinaritul ne ajuta sa socializam si sa invatam cum sa avem grija si de altceva in afara de propria persoana

 

Ce lectie buna la orice varsta! Nu conteaza daca ai 10 sau 80 de ani, daca esti femeie sau barbat, heterosexual sau transgender, gradinaritul este pentru toata lumea o activitate care ne permite sa ne conectam cu un alt lucru viu, sa-l ingrijim

si sa-i observam tranformarea. In multe privinte, gradinaritul sparge indirect granitele si diferentele dintre oameni, ii face mai buni si ii invata sa aprecieze viata. A avea grija de un lucru viu si a reusit sa-l pastrezi in viata, verde, poate fi o metoda prin care persoanele cu probleme psihice isi pot recapata increderea in fortele proprii.

 

  1. Gradinaritul ne ajuta sa ne conectam cu alte lucruri vii

 

Ingrijitul plantelor ne aminteste subtil ca nu suntem chiar centrul universului. Este o lectie importanta, mai ales pentru cei care se lupta cu depresia. Aceasta este alimentata de momentele in care ne concentram atentia numai asupra propriei persoane, uitand ca suntem doar o mica parte dintr-un univers infinit.

 

  1. Ingrijitul plantelor determina organismul sa secrete hormonii fericirii

 

Este de la sine inteles ca un hobby precum gradinaritul presupune sa petrecem timp in natura si, involuntar, sa facem exercitii. Imaginează-ti numai cate mişcări trebuie să faci cu un motocositor pana reusesti sa aranjezi tot gazonul sau cate miscari de brate pana tunzi toate tufele de trandafiri. Uitam insa ca exercitiile fizice elibereaza in organism serotonina si dopamina- hormonii fericirii- si scad nivelul de cortizol- o substanta asociata de cele mai multe ori cu stresul.

 

O sesiune de curatat buruienile din jurul florilor poate fi extenuanta, dar cu siguranta te va ajuta sa dormi mai bine si mai relaxat.

 

  1. Plantele ne ajuta sa acceptam ciclul vietii

 

Plantele nu sunt doar un simbol al vietii. Ele ne ajuta sa ne reamintim si faptul ca, pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, orice forma de viata de pe Pamant se va stinge. Nu este asadar de mirare ca folosim florile sau chiar copacii sa marcam mormintele celor dragi. Atunci cand facem acest lucru constientizam si acceptam ca ne tragem cu totii din pamant si tot acolo ne vom si intoarce. Iar sa accepti acest lucru este una dintre cele mai importante lectii de viata, din moment ce frica de moarte poate fi o sursa constanta de anxietate in cazul multor persoane.

 

Tu in ce activitati iti gasesti relaxarea? Care este hobby-ul care te ajuta sa-ti recapeti buna dispozitie?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

Taguri: