Pe 14 octombrie de Sfânta Parascheva este bine să rostim următoarea rugăciune. Care sunt beneficiile acestei rugăciuni?
Viața și minunile Sfinte Parascheva de la Iași
Sfânta Parascheva, numită și Sfânta Parascheva de la Iași sau Sfânta Parascheva a României, este o sfântă importantă în tradiția creștină ortodoxă. Aceasta este foarte venerată, mai ales, în România, dar și în alte țări ortodoxe din Europa de Est.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în orașul Epivat, care astăzi face parte din Turcia. Ea s-a născut într-o familie creștină și a crescut în credința ortodoxă. Tinerețea sa a fost marcată de virtuți creștine, iar frumusețea ei fizică a fost însoțită de frumusețea sufletului.
La vârsta de 10 ani, după moartea părinților săi, Sfânta Parascheva a renunțat la toate bunurile materiale și s-a dedicat vieții de rugăciune și post.
Sfânta Parascheva a primit numeroase revelații divine și a fost binecuvântată cu darul vindecării bolnavilor și al izbăvirii de necazuri. În timpul vieții sale, ea a devenit cunoscută pentru minunile pe care le săvârșea.
Oamenii din jurul ei au venit să o vadă și să-i ceară ajutorul în timp de necaz.Citește și: Acoperământul Maicii Domnului 2023: Acatist pentru vindecarea de boli, suferințe și alte necazuri
Una dintre cele mai cunoscute minuni ale Sfintei Parascheva a fost vindecarea unui orb din rațiuni. Prin rugăciune și binecuvântarea sa, orbirea acestui om a fost vindecată, iar el și-a recăpătat vederea.
Această minune a adus multe suflete la credință și a consolidat venerarea Sfintei Parascheva.Sfânta Parascheva a trăit o viață sfântă și plină de rugăciune până la sfârșitul zilelor ei pământești. Ea a murit în jurul anului 1070, iar moaștele sale au fost păstrate cu sfințenie în diferite locuri. Cu toate acestea, moaștele sale au fost aduse în final la Iași, un oraș din România, unde sunt păstrate și venerate cu multă evlavie.
Fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși se adună la Iași pentru a sărbători viața și sfințenia Sfintei Parascheva. Această zi este marcată de procesiuni religioase, slujbe speciale și rugăciuni de recunoștință pentru minunile săvârșite de sfânta ocrotitoare.
Impactul Sfintei Parascheva asupra vieților oamenilor nu s-a estompat de-a lungul secolelor. Ea rămâne o sursă de putere spirituală și speranță pentru cei care se confruntă cu greutăți și boli.
Credincioșii continuă să se roage și să se închine la moaștele sale, cerându-i ajutorul în momente de disperare și suferință.Viața și minunile Sfintei Parascheva ne amintesc de puterea credinței și a rugăciunii în viața creștină. Ea reprezintă un exemplu de sfințenie și devotament pentru generațiile de credincioși de-a lungul timpului și continuă să aducă alinare și speranță în inimile oamenilor.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Rugăciunea pe care este bine să o citești de ziua Sfintei Parascheva
Rugăciunea Sfintei Parascheva este importantă pentru credincioșii ortodocși și este asociată cu Sfânta Parascheva, o sfântă venerată în tradiția creștină ortodoxă. Oamenii se roagă Sfintei Parascheva pentru ajutor spiritual, vindecare, protecție și sprijin în diferite aspecte ale vieții lor. Iată câteva motive pentru care unii credincioși consideră că este bine să spună rugăciunea Sfintei Parascheva:
1 Cererea de ajutor divin: Rugăciunea către Sfânta Parascheva este văzută ca o modalitate de a cere ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea sfintei. Oamenii se roagă Sfintei Parascheva pentru a primi ajutor în diferite probleme sau încercări din viața lor.
2 Vindecare și protecție: Sfânta Parascheva este adesea invocată pentru vindecare și protecție împotriva bolilor și a altor pericole. Rugăciunea poate fi rostită pentru a cere sănătate sau pentru a aduce alinare celor bolnavi.
3 Călăuzire spirituală: Unii credincioși spun rugăciunea Sfintei Parascheva pentru a căuta călăuzire spirituală și înțelepciune în luarea deciziilor importante din viața lor.
4 Înviorare și liniște interioară: Rugăciunea poate aduce un sentiment de liniște interioară și pace sufletească. Mulți cred că se simt mai liniștiți și mai aproape de Dumnezeu prin rostirea acestei rugăciuni.
6 Tradiție religioasă: Pentru mulți credincioși ortodocși, rugăciunea către Sfânta Parascheva face parte din tradiția și cultura lor religioasă. Ea este o modalitate de a-și exprima credința și de a se conecta cu istoria și învățăturile Bisericii Ortodoxe.
Este important să înțelegeți că rugăciunea și credința religioasă sunt subiecte personale, iar fiecare credincios poate avea motive și experiențe diferite legate de rugăciunea Sfintei Parascheva sau a oricărei alte rugăciuni. Pentru mulți oameni, rugăciunea reprezintă o modalitate de a se conecta cu divinitatea și de a găsi alinare și sprijin în credința lor.
Iată rugăciunea pe care o poți citi în această zi:
“Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”