Putin a pierdut războiul gazelor împotriva Germaniei! Cat de mare e impactul?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 14 ian 2023, 11:11

Rusia nu se mai poate folosi de gazele sale naturale pentru a șantaja Berlinul. Germania și-a umplut instalațiile de stocare fără ajutorul Gazprom!

Sursa: PixaBay

Rusia nu se mai poate folosi de gazele sale naturale pentru a șantaja Berlinul. Germania și-a umplut instalațiile de stocare fără ajutorul Gazprom!

Rusia nu se mai poate folosi de gazele sale naturale pentru a șantaja Berlinul. Germania și-a umplut instalațiile de stocare fără ajutorul Gazprom și este pregătită și pentru iarna viitoare.
Ar fi prematur să vorbim despre o înfrângere militară rusă în Ucraina. Dar Vladimir Putin a pierdut războiul gazelor împotriva Germaniei- acest lucru poate fi deja spus cu certitudine. Germania are cele mai mari capacități de stocare a gazelor naturale din întreaga UE.

Iar dacă acestea sunt încă pline în proporție de peste 90% la jumătatea lunii ianuarie, în plin sezon de încălzire, înseamnă că pierderea livrărilor de gaze rusești nu mai constituie o amenințare.
Când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape 11 luni, Germania importa mai mult de jumătate din gazele naturale din Rusia. Șantajul Germaniei a fost, prin urmare, piesa centrală a presiunii economice pe care Moscova a exercitat-o asupra Uniunii Europene, cu scopul de a submina sprijinul european pentru poporul ucrainean și armata acestuia.

Germania se află în a cincea lună fără Gazprom

Planul a eșuat. Germanii nu îngheață în casele lor; nu au fost forțați să își închidă fabricile. Politicienii de la Berlin nu se mai tem că Moscova s-ar putea răzbuna pe Germania și ar putea duce țara la un blocaj. Nu- Germania însăși a renunțat la cărbunele și la țițeiul din Rusia ca parte a sancțiunilor UE și, de la sfârșitul lunii august, nu a mai primit nici gaze naturale de la Gazprom.


Cu alte cuvinte, germanii trăiesc de cinci luni fără gaz din conducta rusească presupus indispensabilă- iar cea mai mare economie a Europei pare să se descurce bine. Da, se anticipează în continuare o recesiune; acest lucru nu ar fi surprinzător, având în vedere prăbușirea lanțurilor de aprovizionare vechi de zeci de ani și explozia prețurilor la energie. Dar indicatorii arată din ce în ce mai mult că încetinirea va fi probabil destul de ușoară.
Chiar și inflația record încetinește.
Între timp, Berlinul își extinde sprijinul militar pentru Kiev, ceea ce poate fi văzut ca o dovadă suplimentară, indirectă, a eșecului "operațiunii speciale cu gaz" a lui Putin. La începutul lunii ianuarie- când Germania a stocat gaz pentru a treia săptămână consecutivă, în mod cu totul neobișnuit pentru această perioadă a anului- guvernul german și-a schimbat poziția și a fost în cele din urmă convins să livreze transportoare blindate pentru trupe în Ucraina.
Este posibil să urmeze tancuri grele de luptă; discuțiile sunt deja în curs de desfășurare.

Autoritatea de reglementare dă undă verde

Ca o dovadă în plus că Putin a pierdut războiul gazului, economia și populația germană au primit undă verde fără echivoc din partea a două surse în același timp: autoritatea de reglementare a statului și o asociație industrială. Mai întâi, Agenția Federală de Rețele a anunțat oficial că "o penurie de gaze în această iarnă devine din ce în ce mai puțin probabilă".

Într-un interviu acordat unui ziar, șeful agenției, Klaus Müller, a adăugat că se așteaptă acum ca prețurile gazelor să înceteze să mai fluctueze și să se stabilizeze în jurul nivelului actual. Acesta este în continuare considerabil mai mare decât înainte, dar mult mai mic decât nivelurile record înregistrate în timpul verii. La aceste prețuri, sectoarele energointensive ale industriei germane "ar putea în sfârșit să lucreze pentru a câștiga din nou teren", a declarat Müller.
La scurt timp după aceea, INES, Asociația operatorilor germani de stocare a gazelor și hidrogenului, a prezentat scenarii pentru 2023 în cadrul conferinței de presă lunare. Presupunând o vreme și temperaturi normale, nivelul de umplere la sfârșitul acestei ierni ar fi de 65%, a spus acesta. Acesta ar fi un punct de plecare extrem de confortabil pentru stocarea gazelor în timpul lunilor de vară și pentru asigurarea unor niveluri de umplere de 100% încă din septembrie. Cu alte cuvinte, experții din industrie asigură întreprinderile și gospodăriile germane că nu trebuie să se aștepte la probleme legate de rezervele de gaz nici în această iarnă, nici în iarna viitoare- cu condiția "să se mențină reducerile mari de consum actuale".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Gazprom a pierdut cea mai mare piață de desfacere

Cu toate acestea, experții INES au modelat și cel mai rău scenariu: Vremea devine deosebit de rece, disponibilitatea gazului natural lichefiat scade masiv ca urmare a unei cereri bruște și foarte mari din Asia, iar Rusia oprește simultan toate livrările de gaz către Europa, ceea ce obligă Germania să își împartă rezervele în solidar cu celelalte țări din UE. Cu toate acestea, chiar și într-un astfel de scenariu, Germania nu trebuie să se teamă de penuria de gaze nici în perioada de încălzire actuală, nici în următoarea. În esență, aceste două "all-clears" reprezintă o confirmare convingătoare a faptului că Putin a pierdut cu adevărat războiul gazelor. Germania începe anul 2023 fără gaz rusesc și fără să se îngrijoreze de această pierdere. Aceasta este tocmai înfrângerea Kremlinului: Gazele naturale rusești nu mai sunt o armă eficientă împotriva Germaniei. Această pierdere are consecințe și mai profunde: Compania de stat Gazprom a pierdut cea mai importantă piață de desfacere externă. Cu doar un an în urmă, un sfert din toate exporturile sale erau vândute în Germania.

Citește și: Lupta de putere în armata Rusiei! E un semn de slabiciune sau?

Citește și: Putin se razgandeste si ofera gaz prin Nord Stream 2. Germania refuza!

Citește și: Războiul lui Putin accelerează indepartarea UE de combustibili toxici!