Liderul rus s-a oferit să reia livrările de gaz prin părțile conductelor care nu au fost avariate de exploziile de luna trecută. El a sugerat, de asemenea, o alternativă prin Turcia.
Președintele rus Vladimir Putin s-a oferit miercuri să reia livrările de gaze către Europa prin partea intactă a gazoductului Nord Stream 2.
"Mingea este în terenul UE. Dacă ei vor, atunci robinetele pot fi deschise și asta este", a declarat el într-un discurs la un forum energetic din Moscova.
Germania nu mai doreste sa se bazeze pe Rusia
Cu toate acestea, Germania,a declarat că nu va lua gaz rusesc prin conducta Nord Stream 2, care a devenit un punct fierbinte în criza ucraineană.
Întrebată dacă Berlinul ar exclude utilizarea Nord Stream 2, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, a răspuns: "Da".
"Independent de posibilul sabotaj al celor două conducte, am văzut că Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere și că, chiar înainte de deteriorarea Nord Stream 1, nu mai curgea gaz", a declarat Hoffmann reporterilor.
Putin mentioneaza posibilitatea repararii conductelor
Cantități masive de gaz au fost eliberate în Marea Baltică după ce ambele legături ale gazoductului Nord Stream 1 și una dintre cele două legături ale gazoductului Nord Stream 2 au fost rupte la 26 septembrie.
Rusia a întrerupt deja livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 la începutul lunii septembrie, invocând probleme tehnice. Nord Stream 2 nu a devenit niciodată operațional, deoarece Germania a oprit aprobarea acestuia după invazia rusă în Ucraina.
Putin a declarat că este posibilă repararea conductelor, dar că Rusia și Europa ar trebui să decidă soarta lor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Reparațiile la Nord Stream ar putea dura un an
Invazia rusă i-a determinat pe cumpărătorii europeni să înceapă procesul de înțărcare a petrolului și gazelor rusești și să caute furnizori alternativi.
În cadrul aceluiași forum ca și Putin, Alexei Miller, șeful companiei energetice rusești Gazprom, a declarat că reparațiile la conductele avariate de la Nord Stream vor dura cel puțin un an.
El a adăugat că nu există "nicio garanție" că Europa va supraviețui iernii pe baza capacității sale actuale de stocare a gazelor.
Instalațiile de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporție de aproape 95%, iar oficialii spun că țara este bine plasată pentru a trece peste iarnă, deși vor fi necesare eforturi pentru a economisi gaz.
Putin sugereaza înființarea unui important hub de gaze în Turcia
Înaintea unei întâlniri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Putin a propus crearea unui hub energetic în Turcia.
"Am putea muta volumele pierdute de la Nord Streams de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre și astfel să facem ca principalele rute de aprovizionare a combustibilului nostru, a gazului nostru natural către Europa, să treacă prin Turcia, creând cel mai mare hub de gaze pentru Europa în Turcia", a spus el.
Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și principalul exportator de gaze naturale. Nu se stie daca va mai ramane asa dupa ce relatiile internationale se deterioreaza pe zi ce trece, in mod special ca exista alternative mai sigure pentru surse de energie.
Citeste si: UE ofera un ajutor lunar de 1,5 miliarde de euro Ucrainei în 2023
Citeste si: Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin