„Puțini își amintesc numele lui”. Dan Negru, lecție de istorie de Ziua Principatelor Române

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 25 ian 2024, 15:00

Ce lecție de istorie aduce Dan Negru în prim-plan, cu ocazia Micii Uniri

Sursa: Instagram Dan Negru; Unsplash

Dan Negru este o persoană foarte activă pe rețelele de socializare, acolo unde postează diverse materiale menite să îmbogățească cultura internauților.

În aceste momente, Dan Negru se află la Iași, de unde, în urmă cu câteva ore, a postat o filmare prin care și-a dorit să le ofere o importantă lecție de istorie urmăritorilor lui de pe Instagram.

Ce a făcut Dan Negru în orașul Micii Uniri

Dan Negru a făcut o frumoasă postare de la Iași, orașul unde a avut loc Mica Unire dintre Țara Românească și Moldova în anul 1859, la data de 24 ianuarie.

În acest oraș, prezentatorul TV a vizitat Palatul Culturii, unde s-a bucurat de o frumoasă melodie românească: „Hora Unirii”.

„Am prins „Hora Unirii”, cred că o auziți. La fiecare oră fixă clopotele de sus din turnul Palatului Culturii bat „Hora Unirii”, a spus Dan Negru la începutul clipului postat pe Instagram, în timp ce pe fundal băteau clopotele.

Citește și: „M-a rugat soția mea să iau ceva lapte azi dimineață”. Dan Negru, revoltat de prețurile din România. Cât a ajuns să dea pe o sticlă de lapte

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Dan Negru dezvăluie cine a compus „Hora Unirii”

Legându-se de acest context, prezentatorul a ținut să le ofere oamenilor din online o lecție de cultură generală, dezvăluindu-le cu cine a colaborat scriitorul Vasile Alecsandri cine pentru linia melodică a acestui cântec renumit.

„Pe Vasile Alecsandri toată lumea îl cunoaște, el a scris versurile, textul cântecului, dar puțini își mai amintesc numele celui care a compus melodia asta.

Alexandru Flechtenmacher e numele lui.

A scris cântecul când avea 36 de ani. Se spune că Alecsandri i-ar fi dat textul, versurile și de dimineața până seara ar fi terminat de compus melodia”, a explicat Dan Negru, în clip.

Citește și: Dan Negru, mesaj special înainte de ziua lui Mihai Eminescu: „Somnoroase păsărele pe la rafturi se adună”

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Dan Negru (@negru_dan)

Acesta este convins că nu mulți știau cine este compozitorul cântecului, întrucât s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că Alexandru Flechtenmacher, care a creat o melodie atât de celebră în țara noastră, a rămas necunoscut pentru majoritatea românilor.

„A murit în 28 ianuarie, fix acu 125 de ani și s-a născut într-un decembrie acu 200 de ani. El a compus cântecul „Hora Unirii” și mi se pare tare nedrept ca unul din cele mai cunoscute cântece românești din toate timpurile să aibă unul dintre cei mai necunoscuți compozitori”, a adăugat Dan Negru, în filmulețul de pe pagina lui de Instagram, făcut la Iași.