Qatarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "valul de atacuri" cu care se confruntă în presa europeană.
După ce a apărut vestea scandalului de mită, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un atac dur la adresa "dușmanilor democrației" într-un discurs în fața legislativului. Ea a sugerat că blocul comunitar este gata să sacrifice legăturile energetice în creștere cu Qatar ca urmare a acestui fapt. "Suntem europeni", a spus ea.
Negarea
Qatarul a ținut să risipească ideea că și-ar armatiza vastele sale rezerve de gaz. Atunci când vecinii săi, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au impus un boicot menit să îi paralizeze economia în 2017, Doha a continuat să aprovizioneze EAU cu gaz. Relațiile de prietenie ale Qatarului cu Iranul pot fi atribuite și diplomației gazului.
Într-o declarație, Qatarul a remarcat poziția sa de furnizor important de gaz natural lichefiat (GNL) pentru Belgia și a avertizat UE că episodul în curs de desfășurare ar putea afecta "discuțiile în jurul sărăciei energetice globale".
Dar Qatar ar putea găsi alte modalități de a-și face cunoscute nemulțumirile față de Europa. De exemplu, după ce autoritatea de transport din Londra a interzis reclamele din Qatar în semn de protest față de poziția sa privind problemele LGBTQ, Doha a început o revizuire a investițiilor sale în oraș, a relatat Financial Times. Ulrichsen a declarat că oficialii și diplomații europeni au încercat să riposteze la negativismul acoperirii mediatice din timpul Cupei Mondiale. Președintele francez Emmanuel Macron a avut o apariție foarte publică la turneu, participând la meciurile din semifinale și finală. Când șeicul Tamim din Qatar a înmânat duminică medaliile câștigătorilor argentinieni ai turneului, Macron a fost alături de el.
Krieg a declarat că semnarea de către Qatar a unui contract de gaz cu Germania sugerează că nu are de gând să politizeze relațiile de afaceri.
"Cred că avertismentele actuale exprimate de Qatar sunt o demonstrație de forță și este puțin probabil să se traducă în quid pro quos.
Creșterea economică
Emiratele Arabe Unite se așteaptă ca economia sa să crească cu 7,6% în acest an, a declarat luni agenția de știri de stat WAM. În schimb, Fondul Monetar Internațional estimează că economia mondială va crește cu 3,2%.
Între timp, se așteaptă ca economia SUA să crească cu aproximativ 1,8%. Unul dintre principalii producători de petrol din lume, EAU a beneficiat de prețurile ridicate ale țițeiului la începutul acestui an, după invazia Rusiei în Ucraina.Faptul că emirul Qatarului a așezat mantia arabă "bisht" în jurul umerilor legendei fotbalului argentinian Lionel Messi după ce echipa sa a câștigat Cupa Mondială a devenit subiectul unei dezbateri intense pe internet.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Tendință?
Termenul a fost în trend în mai multe țări arabe și a devenit rapid subiectul unor meme-uri pe internet, arabii fiind mândri că întregul turneu și în special ceremonia de închidere au purtat o aromă distinctă de Orientul Mijlociu.
Însă nu toată lumea a împărtășit această bucurie. Criticii acestei mișcări au criticat-o ca fiind un truc publicitar din partea Qatarului, spunând că momentul ar trebui să aparțină jucătorilor câștigători, nu gazdelor. "O indulgență grosolană", a scris pe Twitter Laurie Whitwell, un jurnalist sportiv.
Mulți arabi s-au simțit însă vizați de această controversă, replicând că acordarea unui bisht este cel mai înalt semn de acordare a onoarei și prestigiului în cultura arabă.
Sultan Al Musa, un scriitor din Arabia Saudită, a sugerat că controversa în jurul purtării mantiei de către Messi a avut probabil legătură cu "conotațiile arabe" ale acesteia, subliniind că alte cazuri de sportivi care poartă articole vestimentare culturale sunt considerate semne de "coexistență culturală". Postarea a fost redistribuită de aproape 6.000 de ori.
Deputatul conservator kuweitian Waleed Al Tabtabaie a numit darul bisht și găzduirea turneului de către Qatar drept "culmea creativității", încercând să inverseze ceea ce a spus că este o încercare a Hollywood-ului de a distorsiona imaginea arabilor și a musulmanilor ca fiind înapoiată și violentă. Alții au împărtășit imagini cu fanii argentinieni cumpărând bishts în piețele din Doha, ca dovadă a aprecierii lor față de gestul emirului față de Messi.
Citește și: Fotbal, gaze și acuzații de mită: Relațiile dintre Qatar și UE!
Citește și: Talibanii folosesc tunuri cu apă asupra femeilor care protestează!
Citește și: Scandalul din Parlamentul UE: Legătura cu Marocul!