Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 sep 2023, 05:05

Qatarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "valul de atacuri" cu care se confruntă în presa europeană!

Sursa: PixaBay

Qatarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "valul de atacuri" cu care se confruntă în presa europeană!

Qatarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "valul de atacuri" cu care se confruntă în presa europeană.
După ce a apărut vestea scandalului de mită, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un atac dur la adresa "dușmanilor democrației" într-un discurs în fața legislativului. Ea a sugerat că blocul comunitar este gata să sacrifice legăturile energetice în creștere cu Qatar ca urmare a acestui fapt. "Suntem europeni", a spus ea.

"Am prefera să fim reci decât să fim cumpărați".

Negarea

Qatarul a ținut să risipească ideea că și-ar armatiza vastele sale rezerve de gaz. Atunci când vecinii săi, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au impus un boicot menit să îi paralizeze economia în 2017, Doha a continuat să aprovizioneze EAU cu gaz. Relațiile de prietenie ale Qatarului cu Iranul pot fi atribuite și diplomației gazului.

Cele două națiuni au în comun cel mai mare câmp de gaze din lume, cunoscut în Qatar sub numele de Câmpul de Nord.
Într-o declarație, Qatarul a remarcat poziția sa de furnizor important de gaz natural lichefiat (GNL) pentru Belgia și a avertizat UE că episodul în curs de desfășurare ar putea afecta "discuțiile în jurul sărăciei energetice globale".
Dar Qatar ar putea găsi alte modalități de a-și face cunoscute nemulțumirile față de Europa.
De exemplu, după ce autoritatea de transport din Londra a interzis reclamele din Qatar în semn de protest față de poziția sa privind problemele LGBTQ, Doha a început o revizuire a investițiilor sale în oraș, a relatat Financial Times. Ulrichsen a declarat că oficialii și diplomații europeni au încercat să riposteze la negativismul acoperirii mediatice din timpul Cupei Mondiale. Președintele francez Emmanuel Macron a avut o apariție foarte publică la turneu, participând la meciurile din semifinale și finală.
Când șeicul Tamim din Qatar a înmânat duminică medaliile câștigătorilor argentinieni ai turneului, Macron a fost alături de el.
Krieg a declarat că semnarea de către Qatar a unui contract de gaz cu Germania sugerează că nu are de gând să politizeze relațiile de afaceri.
"Cred că avertismentele actuale exprimate de Qatar sunt o demonstrație de forță și este puțin probabil să se traducă în quid pro quos.
Qatarul nu are tradiția de a juca dur", a declarat Krieg. "Au tendința de a fi conciliant, dar răbdarea s-a epuizat. Iar europenii ar face bine să ia în considerare preocupările Qatarului și ale Golfului."

Creșterea economică

Emiratele Arabe Unite se așteaptă ca economia sa să crească cu 7,6% în acest an, a declarat luni agenția de știri de stat WAM. În schimb, Fondul Monetar Internațional estimează că economia mondială va crește cu 3,2%.

Între timp, se așteaptă ca economia SUA să crească cu aproximativ 1,8%. Unul dintre principalii producători de petrol din lume, EAU a beneficiat de prețurile ridicate ale țițeiului la începutul acestui an, după invazia Rusiei în Ucraina.
Faptul că emirul Qatarului a așezat mantia arabă "bisht" în jurul umerilor legendei fotbalului argentinian Lionel Messi după ce echipa sa a câștigat Cupa Mondială a devenit subiectul unei dezbateri intense pe internet.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tendință?

Termenul a fost în trend în mai multe țări arabe și a devenit rapid subiectul unor meme-uri pe internet, arabii fiind mândri că întregul turneu și în special ceremonia de închidere au purtat o aromă distinctă de Orientul Mijlociu.
Însă nu toată lumea a împărtășit această bucurie. Criticii acestei mișcări au criticat-o ca fiind un truc publicitar din partea Qatarului, spunând că momentul ar trebui să aparțină jucătorilor câștigători, nu gazdelor. "O indulgență grosolană", a scris pe Twitter Laurie Whitwell, un jurnalist sportiv.
Mulți arabi s-au simțit însă vizați de această controversă, replicând că acordarea unui bisht este cel mai înalt semn de acordare a onoarei și prestigiului în cultura arabă.
Sultan Al Musa, un scriitor din Arabia Saudită, a sugerat că controversa în jurul purtării mantiei de către Messi a avut probabil legătură cu "conotațiile arabe" ale acesteia, subliniind că alte cazuri de sportivi care poartă articole vestimentare culturale sunt considerate semne de "coexistență culturală". Postarea a fost redistribuită de aproape 6.000 de ori.
Deputatul conservator kuweitian Waleed Al Tabtabaie a numit darul bisht și găzduirea turneului de către Qatar drept "culmea creativității", încercând să inverseze ceea ce a spus că este o încercare a Hollywood-ului de a distorsiona imaginea arabilor și a musulmanilor ca fiind înapoiată și violentă. Alții au împărtășit imagini cu fanii argentinieni cumpărând bishts în piețele din Doha, ca dovadă a aprecierii lor față de gestul emirului față de Messi.

Citește și: Fotbal, gaze și acuzații de mită: Relațiile dintre Qatar și UE!

Citește și: Talibanii folosesc tunuri cu apă asupra femeilor care protestează!

Citește și: Scandalul din Parlamentul UE: Legătura cu Marocul!