RABLA 2022: Încep înscrierile în Programul Rabla pentru persoanele juridice

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 ian 2023, 05:10

Programul Rabla 2022

Sursa: unsplash

A treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus a început vineri, 1 aprilie 2022 pentru persoanele juridice.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că pentru etapa a treia a fost alocat un buget de 17,5 milioane de lei pentru Rabla Clasic şi 26,5 milioane de lei pentru Rabla Plus.

A treia etapă de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru persoanele juridice a început astăzi, la ora 10:00.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că bugetul alocat acestei etape este de 17.500.000 lei pentru Rabla Clasic și 26.500.000 lei pentru Rabla Plus.

Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi folosită atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), citat de romaniatv.net.

Rabla 2022 vine cu schimbări față de 2021
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” din 2022 au fost lansate! Care sunt noile modificari

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 pentru persoanele fizice. Care sunt modificările în acest caz

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au început pentru persoanele fizice pe data de 8 februarie 2022.

În cadrul  Programului Rabla Clasic  Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a precizat că prima de casare este în valoare de 6000 de lei, iar în cazul în care sunt predate două autovehicule uzate, valoarea acesteia se ridică la 9000 de lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

La această sumă se mai pot adăuga o serie de ecobonusuri, după cum urmează: 

 

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunța că în anul 2022 vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului RABLA poate fi de cel puțin 6 ani de la prima înmatriculare în România. Anterior vechimea trebuia să fie de cel puțin 8 ani de la data primei înmatriculări în România. 

O altă modificare o reprezintă eliminarea termenului de 60 de zile de casare sau radiere a autovehiculului uzat.

Astfel, cei care vor să se înscrie în cadrul acestor programe trebuie să știe că au posibilitatea de a casa sau radia autovehiculul uzat până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Citeste si: Programul Noua Casă 2022. Ce acte sunt necesare și cine poate beneficia de el. Iată care este valoarea maximă a creditului