Rabla Local 2022, amânat. Când are loc lansarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 nov 2022, 12:44

Programul Rabla Local a fost amânat pentru a treia oară

Sursa: PixaBay

Programul Rabla Local a fost amânat pentru a treia oară.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că lansarea programului Rabla Local va avea loc în prima parte a anului 2023, după amânările ce au avut loc în lunile septembrie, octombrie și noiembrie a anului acestuia.

Citeste si: Programul Rabla Local se amână. Când va începe programul pentru casarea autovehiculelor vechi

Programul Rabla Local a fost amânat

Rabla Local este un program prin care persoanele fizice ce doresc să caseze o mașină cu o vechime de peste 15 ani, să primească din partea primăriilor de care aparțin, un stimulent ce ajunge la valoare de 3.000 de lei. Acest stimulent nu trebuie neapărat folosit pentru achiziționarea unei noi mașini.

Este a treia oară când programul Rabla Local este amânat, acesta trebuia să se lanseze în luna septembrie a acestui an, după care a fost amânat pentru data de 14 octombrie, ca mai apoi să fie programat pentru 11 noiembrie,

zi care este și ea amânată. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat faptul că lansarea programului va avea loc la începutul anului 2023.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Administraţia Fondului pentru Mediu intenționează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanţate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza şi implementarea proiectelor, aşa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate. În acest context, ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023.

Perioada şi modalitatea de depunere a cererilor de finanţare, însoţite de documentaţia aferentă, se vor stabili prin dispoziţia preşedintelui AFM", a transmis instituția despre lansarea programului Rabla Local.

Citeste si: Programul de casare a autovehiculelor uzate a fost amânat! Care este noua dată anunțată de AFM

Ce condiții trebuie să îndeplinească mașinile

Persoanele ce doresc să primească stimulentul în valoare de 3.000 de lei în urma casării unei mașini trebuie să ia în considerare condițiile pe care aceasta trebuie să le îndeplinească.

Pentru ca mașina să poată fi casată prin intermediul programului Rabla Local, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • conține componente esențiale, precum motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Și persoanele fizice ce își vor casa mașinile vor trebui să îndeplinească anumite condiții pentru a primi stimulentul de 3.000 de lei, iar acestea sunt:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Citeste si: Rabla Local 2022. Proprietarii mașinilor cu o vechime de peste 15 ani vor primi 3.000 de lei

Surse: avocatnet.ro, euronews.ro