Rachetele rusești au traversat spațiul aerian al Moldovei și României

Author: Bogdan Frațilă

Moldova spune că două rachete rusești i-au traversat spațiul aerian. Atacurile cu rachete au lovit mai multe orașe din Ucraina!

Sursa: PixaBay

Moldova spune că două rachete rusești i-au traversat spațiul aerian. Atacurile cu rachete au lovit mai multe orașe din Ucraina!

Moldova spune că două rachete rusești i-au traversat spațiul aerian. Atacurile cu rachete au lovit mai multe orașe din Ucraina, în timp ce Rusia își reia asaltul asupra infrastructurii civile. DW are cele mai recente informații.
Moldova a declarat că o rachetă rusă i-a încălcat spațiul aerian vineri dimineață și l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta oficial.
Ministerul de Externe al țării a declarat că ambasadorul Moscovei va fi convocat "pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian de către o rachetă rusă care a survolat astăzi teritoriul suveran al Republicii Moldova".


Ministerul de Externe al acestei țări, situată între Ucraina și România, a adăugat că "partea rusă își continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete împotriva țării noastre vecine afectează în mod direct și negativ țara noastră".
Înaltul general ucrainean, Valeriy Zaluzhnyi, declarase anterior că două rachete rusești Kaliber au traversat spațiul aerian al României și al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, a precizat el.

La limita teritoriului

Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că rachetele au fost lansate din Marea Neagră și au intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova. Ele au zburat apoi în spațiul aerian românesc, înainte de a intra în Ucraina.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a reiterat vineri că rachetele rusești au survolat Moldova și România, membră a NATO, afirmând că acestea reprezintă o provocare la adresa securității colective a alianței militare.


"Inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac masiv [asupra Ucrainei] în această dimineață", a declarat Zelenskiy. "Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și al României. Aceste rachete reprezintă o provocare pentru NATO și pentru securitatea colectivă. Aceasta este o teroare care poate și trebuie să fie oprită".
Cu toate acestea, Ministerul român al Apărării a declarat că racheta a zburat la aproximativ 35 de kilometri (aproximativ 22 de mile) nord-est de granița sa.

"Sistemul de supraveghere al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri o țintă aeriană, cel mai probabil o rachetă de croazieră lansată de pe o navă rusă în Marea Neagră, în apropiere de Peninsula Crimeea", a declarat ministerul într-un comunicat.
"Cea mai apropiată traiectorie a țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrată de radar la aproximativ 35 de kilometri nord-est de graniță."

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Colaps guvernamental

Un regim separatist pro-rus conduce o parte din teritoriul Republicii Moldova, Transnistria, de la începutul anilor 1990, după un conflict separatist. Serviciul de informații al Moldovei a avertizat joi că Rusia acționează pentru a destabiliza țara, care a făcut parte în trecut din Uniunea Sovietică.
Guvernul țării s-a prăbușit vineri, în urma demisiei premierului pro-occidental Natalia Gavrilița, după o serie de crize de când Rusia a invadat Ucraina
Ziarul online Ukrainska Pravda a citat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene care a declarat separat că Ucraina are capacitatea de a doborî

rachetele. Cu toate acestea, nu a făcut acest lucru de teamă să nu pună în pericol civili din țări străine.

Citește și: Numărul morților a crescut la peste 23.000!

Citește și: Premierul din Republica Moldova a demisionat!

Citește și: SUA au doborât un obiect necunoscut deasupra Alaska, anunță Casa Albă!