Radio Europa Libera: Incendiul de la Catedrala Notre Dame, „pedeapsă” divină sau tragedie prezisă de baba Vanga

Autor: L.S.
Actualizat: 08 sep 2020, 08:10

Pentru ţările din Balcanii de Vest, incendiul devastator de ieri de la Paris de la Catedrala Notre Dame este văzut sau ca o „pedeapsă” divină sau ca o tragedie anunțată de faimoasa ghicitoare baba Vanga.

Revista presei balcanice, Radio Europa Libera Moldova

Pentru ţările din Balcanii de Vest, incendiul devastator de ieri de la Paris de la Catedrala Notre Dame este văzut sau ca o „pedeapsă” divină sau ca o tragedie anunțată de faimoasa ghicitoare baba Vanga, potrivit sursei citate.

Ziarul sofiot „Trud” îl citează pe primul-ministru Boiko Borisov, care a oferit Franței ajutor financiar și experți în restaurarea de monumente istorice.

Publicația „Standart” amintește că meșterul bulgar Kolio Ficeto (1800-1881), care a fost constructor de biserici și poduri, ar fi fost cel care a salvat Catedrala Notre Dame în urmă cu 150 de ani.

Citeste si: Horoscopul SECRET al Babei Vanga: Ce spune despre ZODIA ta. Previziuni pana in 2050 descoperite dupa moartea ei

Acum 150 de ani, scrie ziarul, prefectul regiunii Russe, Mithad Pașa, cu studii în Franța, a aflat că în zidurile Catedralei Notre Dame au apărut crăpături.

Măsurile recomandate de experții francezi nu ar fi dat rezultat. Pașa l-a trimis atunci în Franța pe cel mai bun arhitect și constructor din pașalăcul său care era bulgarul Kolio Ficeto. El a descoperit un izvor subteran care ar fi cauzat problemele și a reuşit să scoată izvorul în afara catedralei, salvând-o.

Ziarul turc „Sabah” scrie că incendiul de la Notre Dame a fost prezis de cunoscuta prezicătoare bulgară Vanga, foarte populară și acum în Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia și în fostele republici sovietice.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Baba Vanga: De ce trebuie sa pui sare la toate pervazurile si de ce trebuie sa ingropi oglinzile sparte! Nimeni nu stia asta!

Două tabloide sîrbești nu au îndoieli și scriu că adevărata cauza a incendiului de la Catedrala Notre Dame ar fi faptul că nu de mult ar fi arborat drapelul kosovar. Acest lucru s-a întâmplat în luna noiembrie, când drapelul Kosovar a fost arborat, alături de alte 100 de steaguri, la ceremoniile care au marcat 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Cele doua ziare, Alo şi Informer- apropiate Guvernului de la Belgrad- susțin că incendiul ar fi fost „o pedeapsă divină”.

Informer a publicat pe site-ul său fotografia catedralei în flăcări alături de fotografia din noiembrie a steagului kosovar. Ziarul a retras apoi articolul și imaginile.

Aceiași „explicatie” a incendiului a fost publicată şi de Alo și la fel a fost apoi retrasă, fără a oferi vreo explicație.

În noiembrie, când presa sârbească s-a inflamat din cauza apariției steagului kosovar în catedrala de la Paris, autoritățile franceze au explicat că au fost arborate toate steagurile țărilor care au participat la ceremonia aniversară.

La acea ceremonie, liderul de la Priștina, Hașim Thaci, a fost așezat lângă președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timp ce președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a fost plasat de partea opusă, într-o zonă cu mai puține personalități politice de primă mărime.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

citeste continuarea pe europalibera.org

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.