Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 mai 2024, 17:32

Radu Mazăre ar fi trebuit să fie eliberat după 9 ani de închisoare

Sursa: Facebook Radu Ștefan Mazăre

După mai bine de cinci ani, Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost eliberat din închisoare. Decizia a fost luată luni, 27 mai, de Tribunalul Ilfov, care a admis cererea de eliberare condiționată a lui Mazăre.

Radu Mazăre a fost încarcerat în 2019, după ce a fost extrădat din Madagascar, unde fugise în decembrie 2017 pentru a evita condamnările din România. Acesta a fost condamnat pentru retrocedări ilegale de terenuri și în baza celebrului dosar Polaris, întocmit pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese.

Cât timp ar fi trebuit să fie închis Radu Mazăre

Deși în anul 2019 a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, în luna martie a acestui an, fostul primar al Constanței a depus contestație împotriva deciziei JS4, iar, luni, 27 mai, Tribunalul Ilfov i-a dat câștig de cauză, chiar dacă, în urmă cu o lună, Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea.

„Admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti.

Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală”,
se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor de judecată.

În total, Mazăre a petrecut peste 1.800 de zile în închisoare, din mai 2019 până la eliberarea lui în mai 2024. În plus, acesta a fost reținut în arest preventiv la domiciliu pentru 85 de zile și i s-au considerat executate alte 270 de zile, inclusiv 20 de zile pentru absolvirea unui curs de calificare.

Citește și: Radu Mazare pleaca inapoi in Madagascar? Extradarea a fost ilegala

Totodată, i s-au dedus 60 de zile pentru condiții necorespunzătoare de detenție. Astfel, Mazăre a executat efectiv peste 2.000 de zile din pedeapsa totală de 3.288 de zile. Eliberarea sa nu a venit fără proceduri stricte.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din ce motive a fost eliberat Radu Mazăre din închisoare

La un proces recent, ținut la Judecătoria Sectorului 4, fostul primar al Constanței a argumentat că „și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă, a fost recompensat, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități de deservire a unității”.

De asemenea, acesta a explicat, în fața judecătorilor, că „scopul pedepsei a fost atins”, întrucât s-ar fi reintegrat în viața de familie și primește sprijin constant de la rudele lui, prin vizite și apeluri telefonice. El a argumentat că există suficiente dovezi ale reabilitării sale, iar „faptele comise constituie un aspect izolat din viața sa”.

Conform motivării instanței de la Judecătoria Sectorului 4, citate de  Gândul,  pe parcursul anilor de închisoare, Radu Mazăre „a participat constant la activități cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activități de grup religioase

sau liturgice, desfășurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viața instituționalizată, programe și activități de asistență socială, program de pregătire pentru liberare și „ a solicitat în mod constant să participe la activități lucrative”.

Citește și: Radu Mazăre se însoară azi la penitenciarul Rahova. Ce pregatiri se fac pentru fericitul eveniment

Înainte de decizia definitivă a Tribunalului Ilfov, Mazăre a fost evaluat de Comisia pentru liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, care a constatat că acesta îndeplinește fracția necesară de pedeapsă pentru a putea solicita eliberarea condiționată.