Raed Arafat a făcut anunțul de care se temeau românii. Ce se va întâmpla de Crăciun și Revelion?

Autor: Amalia Georgescu
Raed Arafat, șeful DSU
Sursa: unsplash, facebook

Raed Arafat a menționat că sărbătorile de iarnă din 2020 nu vor semăna deloc cu cele din alți ani, astfel că românii vor fi nevoiți să respecte măsurile impuse de autorități atât Crăciun, cât și de Revelion.

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, însă cei care erau obișnuiți să petreacă alături de prieteni sau familie, anul acesta sunt sfătuiți să își schimbe planurile. Raed Arafat a explicat de ce ar trebui evitate petrecerile cu un număr mare de persoane, chiar dacă este vorba despre cele organizate în familie.

Raed Arafat, detalii despre restricțiile care ar putea fi impuse de Crăciun și Revelion 

După ce în România au intrat în vigoare mai multe restricții pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, Raed Arafat a fost întrebat dacă vor fi luate noi măsuri în perioada sărbătorilor de iarnă. Șeful DSU a precizat că nu poate oferi, la momentul actual, informații despre restricțiile care vor fi aplicate de Crăciun și de Revelion, însă a ținut să atragă atenția că vor rămâne în vigoare măsurile care au fost luate anterior.

În plus, șeful DSU a subliniat că dacă regulile vor fi ignorate, numărul cazurilor noi de coronavirus ar putea exploda în ianuarie și februarie. 

Raed Arafat a spus că autoritățile vor lua măsuri în spațiile publice, dar că nu pot interveni în locuințele oamenilor pentru a se asigura că distanțarea fizică este respectată. Astfel, șeful DSU a precizat că cei care vor alege să petreacă sărbătorile alături de prieteni sau de rude se vor expune unui risc major, având în vedere că în astfel de situații virusul se poate răspândi rapid. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Klaus Iohannis a făcut anunțul: „Vom avea restricții severe!” Ce se va întâmpla în România?

„Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc ca, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie.

Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus. În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă că vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc! Unii au încercat să denatureze declarațiile de la Guvern. Nu putem să intrăm în casele oamenilor și să spunem ce să facă. Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască.
Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmitere este mai mare. Ăsta e un lucru logic. Fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume. Noi încercăm să limităm riscul de răspândire în spațiile publice, la locul de muncă, dăm sfaturi pentru spațiile private, dar acolo nu avem cum să mergem să controlăm, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoană și de cât de mult conștientizează riscul cu care se confruntă.”
, a spus șeful DSU, Raed Arafat, potrivit digi24.ro .

Citeste si: Nelu Tătaru, declarații după ce România a raportat un număr record de decese din cauza coronavirusului. Vor fi transferați bolnavii de Covid-19 în străinătate?

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.