Intr-un interviu pentru Digi 24, oficialul a declarat ca este posibil ca virusul sa revina la toamna si ca tara sa se confrunte cu al doilea val de infectari.
"Acum poate incepe o scadere a cazurilor, iar la toamna sa creasca din nou. Trebuie sa luam in calcul si aceasta varianta si sa fim pregatiti”, a spus secretarul de stat.
Raed Arafat a tinut sa sublinieze ca populatia trebuie sa respecte in continuare masurile de izolare sociala.
"Populatia trebuie sa inteleaga ca masurile de izolare, de protectie, de igiena, trebuie sa continue o perioada. In zonele publice sa poarte protectie, sa nu primeasca musafiri, sa nu mearga in vizita. Sa nu mearga la rude batrâne.
"Nu putem sa venim sa speculam ca acum e mai bine. La momentul potrivit se va veni cu o relaxare. Acum va fi sarbatoare şi peste 7-14 zile o sa culegem bolnavi, o sa avem decedati", a spus Raed Arafat.
Citeste si: Raed Arafat, anunt oficial: cat mai tin masurile de izolare
Citeste si: Concediu medical, noile modificari privind conditiile de acordare a concediilor medicale
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Alexandru Rafila: ce se va întâmpla în România după Paște
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, se așteaptă ca numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus să crească în mod semnificativ după Paște. Astfel, Alexandru Rafila estimează că s-ar putea ajunge la 10-12,000 de cazuri.
"Așteptăm perioada aceea, între 25 aprilie și 1 mai, ca să putem să vedem dacă într-adevăr ne aflăm în zona aceasta de platou sau vom asista la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri.
La o săptămână- zece zile de la Paște, vom avea undeva între 10.000 și 12.000 de cazuri, poate chiar puțin mai mult.Citeste si: Exploziv! Cum s-a răspândit virusul COVID în lume. Cine e vinovat
"În privința deceselor, este imposibil de estimat, pentru că depinde cine se îmbolnăvește: dacă se îmbolnăvesc cei din categoriile cu un risc mai mare sau populația tânără, adulții tineri, caz în care decesele ar fi de așteptat să fie mai puține.
"Aceste persoane sunt tentate poate mai mult decât alții să încerce să respecte tradiția și atunci expunem la un risc care este destul de mare, iar chestiunea asta are repercusiuni inclusiv asupra capacității de a acorda asistență medicală, dacă avem multe persoane vârstnice care s-ar infecta în perioada următoare", a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.