Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre eventualele măsuri pe care România le-ar putea implementa în contextul actual al pandemiei de coronavirus. Situația țării noastre este una îngrijorătoare, după ce rata de infectare cu COVID-19 a depășit pragul de 6 la mia de locuitori.
Raed Arafat, implementarea unor măsuri mai dure în România
Raed Arafat a sublinitat că aceste măsuri încă nu sunt stabilite în România, cu toate că în alte țări funcționează și ajută în combaterea pandemiei.
De asemenea, secretarul de stat nu exclude posibilitatea de a se impune carantina de noapte, care este aplicată în alte țări europene. În unele țări carantina începe de la ora 18:00, iar în altele de la ora 20:00.
”Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Astea sunt discuții pe care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi și să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse.
Secretarul de stat a precizat că au existat discuții în Comitetul tehnico-științific, urmează să se facă propuneri pentru a se impune restricții în weekend.
Restricțiile propuse pentru DSU
- Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face intrarea în sediul de triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
- Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
- Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învațământ
- Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
- Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
- Interzicerea competițiilor și activităților sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise
- Pentru spațiile comerciale – magazine, hipermarketuri, mall-uri – obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are
- La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă
- Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci
- Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.
Citeste si: Ultima oră! Rata de incidență în București a ajuns la 6,22 la mie. Intră sau nu Capitala în carantină?