Raed Arafat, primele declarații după ce românii au ieșit în stradă. Secretarul de stat a anunțat când vom renunța la masca de protecție

Author: Ana Dinu
Raed Arafat, despre proteste și masca de protectie

Raed Arafat a făcut primele declarații optimiste despre pandemie, după ce mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva noilor măsuri impuse de au autorități. Secretarul de stat este de părere că la baza acestor manifestații stău manipularea și dezinformarea.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit despre protestele organizate în țară împotriva noilor restricții impuse de autorități, dar și despre momentul în care am putea renunța la masca de protecție. Totodată, șeful DSU a sublinitat că dezinformarea și manipularea i-au scos pe oameni în stradă.

Raed Arafat, despre revolta românilor și masca de protecție

Mii de români au ieșit în stradă în aceste zile pentru a protesta împotriva noilor restricții impuse de autorități.

Secretarul de stat consideră că manipularea și dezinformarea au contribuit la organizarea acestor proteste.

”Ca să ajungi să huidui salvatorii, cei de care ai nevoie sau cineva din familia ta are nevoie de ei, e prea de tot deja și asta din nou este campania de dezinformare, de manipulare și de a arătat cu degetul. Dacă stăm tot anul trecut să vedem ce s-a întâmplat și pe social media și în unele instanțe chiar pe mass-media. Din

păcate, am indus niște narative pe care e foarte greu să le schimbăm și oamenii au rămas cu niște idei”,
a spus Raed Arafat.

Raed Arafat este de părere că o campanie de comunicare intensă și de lungă durată ar putea duce la stoparea dezinformării. Oamenii ar fi mult mai receptivi în această situației.

”Sunt de acord că este nevoie de o campanie de comunicare de durată medie, lungă, ca să explice toate aceste măsuri, dar oricând vin „experții” între ghilimele care nu știu nimic despre domeniu și ți-o demontează în

două secunde la o televiziune și nu mai ai nimic de comentat acolo. Oamenii simpli care văd și, dacă ai și pe cineva care încurajează aceste dezinformări, oamenii simpli pot fi induși în eroare. Deci de aici aceste campanii de comunicare trebuie intensificate și trebuie să fie pe înțelesul tuturor și să ieșim cât mai mult să explicăm”, a explicat Raed Arafat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Carantina prelungita cu inca 14 zile intr-o localitatea din judetul Ilfov, unde rata de infectare a ajuns la aproape 13 la mia de locuitori!

Raed Arafat:”noi acum vedem lumina de la capătul tunelului”

Secretarul de stat a făcut primele declarații optimiste de la începutul pandemiei, este de părere că suntem pe drumul cel bun, comparativ cu anul trecut.

Luminița de la capatul tunelului este tot mai aproape, a spus acesta.

”Comparativ cu anul trecut, noi acum vedem lumina de la capătul tunelului. Lumina de la capătul tunelului, am mai zis-o și o repet, este prin vaccinarea numărului cât mai mare de oameni. Între timp, paralel, trebuie să meargă unele măsuri să ținem sub control presiunea pe sistemul sanitar. Orizontul pe care îl vedem noi la acest moment este către vară, toamnă.

Ăsta este orizontul. Pentru că ai nevoie de un timp ca să administrezi câteva milioane de  doze. Ai nevoie de două doze la fiecare persoană și câteva zile ca să fie persoana imună”, susține Raed Arafat.

Citeste si: Vești proaste pentru acești români! Rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la 13 la mie. Restricțiile s-au impus imediat, a anunțat Raed Arafat

Când vom renunța la mască?

Șeful DSU este de părere că nu va mai fi nevoie să purtăm masca de protecție după ce un număr cât mai mare de persoane se vor vaccina, însă totul depinde de cum se va desfășura campania de vaccinare.

”Noi sperăm să nu mai fie nevoie de mască, când vom avea un număr mare de oameni vaccinați. Deci toate aceste speranțe depind de reușita campaniei de vaccinare și bineînțeles de păstrarea situației epidemice sub control pe durata campaniei de vaccinare până atingem măcar o cifră care să permită împreună cu cei care au fost infectați să ținem situația sub control și să reducem transmiterea. Și asta înseamnă ca în cursul acestui an să rezolvăm în mare parte aceste probleme și aceste restricții”,  a spus șeful DSU.