Rafila anunță că vaccinul anti-COVID-19 are și efecte adverse. Cum se manifestă

Autor: Diana Tilă
Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Pfizer și BioNTech produce efecte secundare asemănătoare unei mahmureli severe.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat ce efecte secunare ar putea avea vaccinul anti-COVID-19 care ar fi administrat românilor.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății  sugerează că nu trebuie să ne așteptăm la efecte adverse severe după vaccinarea anti-COVID-19, căci în timpul studiilor s-au observat doar câteva chestiuni ușoare.

Vaccinul anti-COVID-19 are efecte adverse

Alexandru Rafila a explicat că cei care se vaccinează trebuie să știe că după vaccinare, conform celor observate în timpul studiilor, s-ar putea confrunta cu dureri la locul administrării, subfebrilitate sau cu un ușor disconfort.

”Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât la cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3- pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore.

Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului”,
spune Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că oricine se va vaccina și va avea vreo reacție adversă, trebuie raporatată către Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului pentru a fi monitorizată.

”Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare.

Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă”, a adăugat Rafila.

”Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță", a concluzionat reprezentatul României la OMS.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”