Rafila justifică de ce ia o parte din atribuțiile lui Arafat. Iată ce a anunțat noul ministru al Sănătăţii

Autor: Diana Tilă

Rafila justifică de ce ia o parte din atribuțiile lui Arafat

Alexandru Rafila vrea să preia din atribuțiile lui Raed Arafat. Ministrul Sănătăţii a explicat de ce a luat această decizie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că şeful DSU, Raed Arafat, este un bun profesionist, însă este normal ca Ministerul Sănătăţii să se ocupe de o parte consistentă a sistemului de sănătate, iar DSU să se ocupe de urgenţe.

Citeste si: Contract de muncă suspendat pentru românii fără certificat verde. Anunțul lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, despre Raed Arafat

Alexandru Rafila anunţă că trebuie o discuţie ”sinceră şi deschisă” cu Ministerul de Interne pe această temă a atribuţiilor, transmite News.ro.

”Eu nu am absolut nimic cu domnul Arafat, el este un foarte bun profesionist la DSU, dar este normal ca Ministerul Sănătăţii să se ocupe de o parte consistentă a sistemului de sănătate, iar DSU să se ocupe de urgenţe.

Există un parcurs legislativ şi trebuie să existe o discuţie sinceră, deschisă cu MAI, cu primul-ministru şi să vedem fiecare ce atribuţii avem legal în această perioadă”
, a declarat, luni seară, la România TV, Alexandru Rafila.

Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliberat și pentru cei care s-au vaccinat cu prima doză. Nicolae Ciucă a făcut anunțul

”Trebuie să examinăm acest cadru legal şi să vedem exact care sunt elementele din acest cadru legal şi să încercăm să ajungem fiecare la atribuţiile care sunt în hotărârile de

funcţionare a Guvernului României”, a adăugat Rafila, precizând că ”nu sunt lucruri atât de dificil de realizat”.

Ministrul Sănătăţii a precizat că ” sunt unele chestiuni doar formale, dar sunt şi chestiuni operaţionale”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Ori la chestiunile operaţionale, dacă scoţi ceva din funcţiune, trebuie să pui ceva în funcţiune”, a mai declarat Rafila.

Încă de la audierea în comisiile de specialitate, înainte de a deveni ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit despre reducerea atribuţiilor şefului DSU în gestionarea pandemiei.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă.

Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.

Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil.

Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să acces o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății.

Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate”,  a declarat Alexandru Rafila în urmă cu câteva săptămâni.

Alexandru Rafila consideră că Raed Arafat încă este omul potrivit în funcția de șef DSU. În opinia lui Rafila, atribuțiile cu privire la sănătatea publică trebuie restabilite. 

„Dânsul își face bine treaba în calitate de coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), însă este un lucru pe care trebuie să-l discutăm și să-l spunem foarte clar: dacă Ministerul Sănătății are responsabilitate pe sectorul de sănătate, deciziile trebuie să le ia Ministerul Sănătății, nu altă structură guvernamentală”,  a mai declarat Rafila.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, vineri, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.