Rășinari, cel mai atractiv sat turistic din lume! „Trebuie să păstrăm acest românism!” Ce lucruri îi atrag pe turiști în mijlocul locuitorilor din acest sat autentic

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 23 oct 2023, 23:43

Satul Rășinari - „Asta-i România”

Sursa: Captură KANAL D

Emisiunea „Asta-i România”, prezentată de Mihai Ghiță, poate fi urmărită la Kanal D în fiecare duminică, de la ora 14:30. De asemenea, aceasta poate fi vizionată și pe canalul de YouTube Kanal D România.

În ediția de duminică, 22 octombrie 2023, a emisiunii „Asta-i România ”, a fost prezentat un reportaj despre turism ul rural. Echipa emisiunii a pătruns într-un sat din România care a fost selectat în competiția Best Tourism Villages, dintre 136 de sate, din 57 de țări.

Satul Rășinari este un important punct turistic rural

Un sat situat la doar 12 km de Sibiu a ajuns printre cele mai bune destinații rurale din întreaga lume.

Rășinariul este recunoscut de Organizația Mondială a Turismului.

Stilul de viață al oamenilor din acest sat i-a fascinat pe turiști. Aceștia sunt impresionați de generozitatea sătenilor și de traiul lor simplu. În Rășinari, oamenii încă mai păstrează, cu mândrie, obiceiurile de odinioară, moștenite de la strămoșii lor. Cu toate că vremurile noastre și-au pus amprenta și asupra lor, aceștia au continuat să conserve tradițiile cu care au crescut.

„Cred că este meritul nostru că nu lăsăm pe nimeni să ne strice ceea ce e mai frumos, nu lăsăm pe nimeni să ne acapareze. Am rămas acolo, în tradiția noastră.

Am acceptat modernismul și îl acceptăm în continuare, însă ceea ce este mai valoros, ceea ce este în sufletul nostru, în inima noastră, merge mai departe prin noi. Este atracția turiștilor care vin spre Rășinari.”, 

a declarat o localnică, pe nume Raluca Iliuț, pentru reporterii „Asta-i România”.

„Toată lumea vine să ne viziteze, toată lumea ne mulțumește pentru că le place orice la noi. Nu există om să vină și să nu fie primit în casele noastre, așa cu ce avem, orice dăm. (…) Nu există să nu avem ce pune pe masă.”,  a spus o altă localnică din Rășinari.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Delta Dunării, un paradis natural ce păstrează tradiții unice într-un ecosistem fragil. Turiștii sunt fascinați de natura virgină care înconjoară labirintul apelor: „Mediul înconjurător, natura, este genial”

Ce experiențe caută vizitatorii

În prezent, turiștii nu se focusează pe lux, ci, preponderent, pe locuri și experiențe autentice. De aceea, oamenii preferă să evadeze din marile orașe, în locuri blocate în timp, unde viața este trăită într-un stil total diferit. Printre aceste locuri se numără și satul Rășinari, un tablou desprins din alte vremuri, unde străinii se bucură din plin de universul rural în care pătrund. 

„Când este autentic și când este tradițional, turiștii vin și revin. (…) Noi românii trebuie să păstrăm acest românism!”,  a explicat Ion Badiu, un alt localnic.

Recent, Rășinariul a fost vizitat de către un grup de studenți americani, cărora le-a fost ghid chiar o româncă, din Sibiu, stabilită în Statele Unite. Aceasta este, în prezent, profesoară la Universitatea din Montana și caută să își învețe studenții să privească lumea și din alte perspective, experimentând lucruri total noi pentru ei.

„Am creat acest program în care aducem cam între 10 și 20 de studenți la Sibiu, pe trei săptămâni, ca să descopere minunăția acestei țări și, în același timp, să învețe ce înseamnă să fie un american care trăiește într-o altă țară.

Deci, încercăm să-i învățăm despre România opus decât conceptul de turist. Turistul vine și se uită la un loc din afară înăuntru, ori eu vreau ca acești studenți să învețe să se uite dinăuntru înafară.”,  a spus Simona Stan, românca stabilită în SUA.

Citește și: România arhaică! Carul cu boi, tabloul viu din România de astăzi! Iată cum își lucrează pământul o mână de oameni dintr-un sat uitat de timp, în Munții Buzăului! „Ăsta-i traiul nostru!”