Video O rață care a fost întregistrată înjurând „Prostu' naibii” se alătură speciilor de păsări vorbitoare

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 01 aug 2022, 15:20
Rața de mosc care vorbește! Vezi VIDEO
Sursa: PixaBay

O rață de mosc australiană a fost înregistrată în timp ce jignea și imita sunetele unei uși.

O rață de mosc australiană a fost înregistrată în timp ce jignea și imita sunetele unei uși. Dovada că s-a asociat cu alte specii care vorbesc (papagali și colibri) a fost înregistrată!

Rața care vorbește ca oamenii! VIDEO

Ripper, un mascul de rață de mosc din Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrat când imita sunete de uși care se trântesc, dar și pronunțând „you bloody fool”.

Cercetătorii consideră că Ripper imită vorbele pe care le spune îngrijitorul său, dar nu se știe la ce vârstă a început să audă acestă expresie. Prima dată când a fost înregistrat vorbind urât a fost la vârsta de patru ani, în timpul unei împerechere.

Cercetătorul australian doctor Peter Fullagar, care este pensionat de ceva timp, l-a înregistrat pentru prima oară pe Ripper acum aproximativ treizeci de ani.

Înregistrările sale au fost lansate în public recent de către profesorul Carel Ten Cate, de la Universitatea Leiden din Olanda.

Citeste si: Câte animale are în casă, de fapt, Andreea Marin? Vedeta le adoră, iar patrupedele fac parte din familie

Ten Cate s-a convins de faptul că rața vorbește doar după ce a ascultat înregistrările lui Fullagar: „Când am citit prima oară, am zis că e un fake, nu poate fi adevărat.

Dar s-a dovedit a fi adevărat”.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Deși pe înregistrare pare că Ripper pronunță expresia „you bloody fool”, Ten Cate crede că este posibil ca rața să spună „mâncare” (prost - fool, mâncare - food). 

„Îmi imaginez că îngrijitorul lui îi spunea în glumă -Hai c-a venit mâncarea aia nenorocită (Okay,

here is your bloody food)”, a declarat profesorul Ten Cate.

Rațele de mosc imită și poneii?!

Ripper nu este singura rață de mosc care a putut prinde glas omenesc. Fullagar a mai înregistrat în 2000 o rață în rezervația Tidbinbilla.

Cercetătorii au mai găsit alte două rațe de mosc, din Parcul Natural Pensthorpe din Marea Britanie, care au fost auzite  „tușind și (imitând) un ponei care sforăie, tusea caracteristică a îngrijitorului său, dar și scârțâitul unor turnicheți”.

Citeste si: TOP 10 bancuri preferate de români. Râzi cu lacrimi, indiferent de dispoziţie

„Au o ușoară variație a vocii... au contact apropiat cu părinții și pot fi puternic influențați de ei în primele stadii ale vieții. Masculii dintr-o anumită zone se adună la un loc și încep ritualul de împerechere, inclusiv vocalizele. Femelele merg acolo și își aleg perechea”, a declarat Ten Cate.