Rata obezității în România este în creștere. Covid-19 a contribuit din plin la răspândirea acesteia

Autor: Cristina Mocanu

Potrivit specialiștilor, rata obezității este în creștere și reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale acestui secol.

Sursa: https://pixabay.com/

Obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență  care va crește de la 14% în 2020 la 24% în 2035.

Potrivit specialiștilor, rata obezității este în creștere și reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale acestui secol. Pandemia de Covid-19 ar fi amplificat această “boală”.   

Rata obezității este în creștere

Rata obezității este în creștere, iar prevalența acestei boli va crește la 24% până în 2035, ajungând să afecteze două miliarde de persoane.

Citește și: Diabetul poate fi corelat cu poluarea luminoasa? Afla ce spune studiul

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populația lumii va fi obeză.

Această boală este una cronică devastatoare cu peste 230 de complicații și este nevoie urgentă de intervenții la nivel de politici publice care pot fi puse în practică, pentru a diminua impactul clinic, social și economic al acestei pandemii, potrivit reprezentanților FORO.

Mesajul acestora vine după ce pe data de 2 martie a fost publicat raportul World Obesity Atlas 2023  în care se arată că prevalența acestei patologii va crește de la 14%, în 2020, până la 24%, în 2035, ajungând să afecteze două miliarde de persoane, la nivel mondial.

Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală de nutriție și metabolism (schimb de materii) în care grăsimea corporală se acumulează în exces, astfel încât poate avea un efect advers, negativ asupra sănătății, ducând la o speranță de viață redusă și/sau probleme de sănătate.

OMS a definit și clasificat gradul de obezitate, pe baza IMC- indicele de masă corporală, calculat prin raportul greutate/înălțime2, astfel:

- gradul 1 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 30- 34,9 kg/m2

- gradul 2 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 35- 39,9 kg/m2

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- gradul 3 de obezitate cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2.

Pacienții cu indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 25- 29,9 kg/m2 au fost definiți ca fiind supraponderali. Valori normale ale indicelui masei corporale (IMC) sunt 24- 26 kg/m2 pentru femei și 24- 27 kg/m2 pentru bărbați. Un indice de masă corporală (IMC) sub 18 kg/m2 prezintă diagnosticul de de nutriție.

Pe ce loc se află România în prezent?

România se află printre țările UE cele mai afectate de obezitate. Aici se adaugă și un element care proiectează o perspectivă sumbră asupra viitorului: conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1% pe an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.

Potrivit datelor, în 2035, prevalența obezității printre români va crește la 35%, în medie.

De asemenea, estimările mai arată că dacă în 2020, prevalența obezității în rândul fetelor era de 7%, în 2035 ea va ajunge la 17%, în timp ce la băieți, de la 14%, în 2020 se va ajunge la 31%, în 2035. Totodată, impactul economic al supraponderabilității va crește de la 3,3%, în 2020, până la 3,6% din PIB, în 2035.

Reprezentanții FORO au declarat că: “Este esențial ca întreg ecosistemul format din profesioniștii în sănătate, decidenți și pacienți să înțeleagă că obezitatea este o boală, și încă una de gravitate crescută, ce trebuie abordată ca atare. Totodată, vorbim de o boală a cărei manifestare este una complexă. Tocmai de aceea, facem apel la întreaga comunitate medicală, precum și la alți factori de influență și decizie să se alăture demersului nostru de a lupta împreună nu doar împotriva aspectelor clinice ci și societale, pentru eliminarea stigmei sociale la care sunt supuse persoanele cu obezitate”.

Pandemia de Covid-19 a contribuit din plin la răspândirea obezității

În același raport este menționat faptul că obezitatea în Europa este în creștere, mai ales în perioada 2020-2035 cu 14% la fete și 21%, la băieți, în medie. În privința adulților media va fi de 35% la femei și de 39%, la bărbați. Impactul economic este estimat la peste 800 de miliarde de dolari SUA, anual, echivalentul a 2,6% din PIB-ul regional estimat pentru 2035.

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!

Măsurile luate pe perioada pandemiei de COVID-19 au avut ca efect secundar creșterea prevalenței obezității în rândul populației, prin reducerea activităților fizice și creșterea consumului de mâncare procesată. Un impact major fiind în rândul copiilor. 

România se află pe locul 80 din 183 de țări în ceea ce privește obezitatea, potrivit unui clasament. Bulgaria ocupă locul 35, Belgia, locul 10, Austria, locul 11. La nivel european cea mai bine plasată este Elveția care ocupă și primul loc în topul mondial, în timp ce Suedia ocupă locul 5 și Marea Britanie, locul 7. La nivel mondial, Canada ocupă locul 26, iar SUA, 41. Pe ultimele locuri la nivel mondial se află Burundi – locul 176, Burkina Faso – 178 și Somalia- 181.

Sursă: adevărul.ro