Guvernul a decis din nou să amâne ratele la bănci pentru persoanele afectate de crizele suprapuse. Ratele vor putea fi amânate, la cerere, pe o perioadă de 9 luni.
Măsura amânării ratelor face parte din programul guvernului, „Sprijin pentru România”. Măsurile luate pentru a fi ajutați cetățenii sunt în valoare de 1,1 miliarde de euro. Măsurile intră în vigoare de la 1 iulie 2022.
"Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro.
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției", a anunțat, pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Același anunț a fost făcut pe Facebook și de către președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Citeste si: Noi locuri de parcare în Capitală! Nicușor Dan anunță că în câteva zile face inaugurarea!
Guvernul nu va mai face angajări la stat de la 1 iulie 2022
Executivul a decis să sisteze angajările în aparatul de stat de la 1 iulie 2022.
În prezent sunt în curs concursuri pentru ocuparea unor posturi în aparatul bugetar, printre care și la ANAF.
„Am constatat că avem o medie lunară de posturi neocupate cam de 2.500, deci undeva peste 10% din posturile care sunt alocate sunt neocupate. La fel, un lucru care m-a pus pe gânduri… Structura pe vârstă – 40% din angajații ANAF sunt în vârstă de peste 50 de ani (și nu trebuie să uităm că majoritatea celor care lucrează în ANAF sunt femei), 45% sunt cu vârsta între 41 și 50 de ani și
doar 15% sunt cu vârsta între 20 și 40 de ani.De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri. În luna iunie vom demara primul concurs, sunt 260 de posturi, pornind de la o realitate – ANAF are o structură de personal îmbătrânită. Eu îmi doresc ca, alături de noi, să vină în perioada următoare tineri (economiști, juriști) care să lucreze și să își facă o carieră în această instituție importantă a statului. Pentru a asigura o recrutare cât mai corectă, pentru a ajunge cei mai buni oameni să lucreze în ANAF, pentru prima dată în istoria ANAF subiectele la care vor trebui să răspundă cei care vor dori să se angajeze la Fisc vor fi extrase de un program informatic înaintea examenului”, a declarat șeful ANAF, Lucian Heiuș.
Salariile pentru inspectorii ANAF sunt cuprinse între 3.600 de lei și 6.200 de lei net, a anunțat chiar șeful ANAF, Lucian Heiuș. La aceste venituri sunt incluse și unele bonusuri și sporuri.