Cat de mult a gresit Serviciul de Telecomunicatii Speciale in cazul tragediei din Apuseni? In timp ce premierul il acuza, presedintele il... scuza! "A fost o harmalaie"- asa descrie insusi primul om in stat actiunile de salvare din muntii Apuseni.
Pilotul Adrian Iovan si studenta de la Medicina, Aura Ion, au murit in padure, in seara de 20 ianuarie. Rudele indurate cred ca, daca s-ar fi format la timp o celula de criza, cei doi ar mai fi fost inca in viata.
Si presedintele tarii acuza, la raandul lui ca autoritatile nu si-au facut treaba: "actiunea din Apuseni nu a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare!". Cine ar fi trebuit sa coordoneze aceasta actiune? Care au fost obligatiile STS-ului si cate dintre acestea au fost indeplinite? Sunt intrebari la care sedinta CSAT de ieri pare ca a gasit raspunsuri.
Ce spune Traian Basescu? "Daca s-ar fi lucrat insitutional si la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, daca se puneau la un loc si informatiile de la aviatie militara, informatiile radar si daca se puneau la un
Altfel spus, seful statului arata cu degetul spre cei care ar fi trebuit sa conduca operatiunea de salvare. Numai ca premierul are o alta parere: "si la STS trebuia sa existe o asumare a raspunderii si acest lucru, din pacate, in fata opozitiei presedintelui Train Basescu nu s-a intamplat astazi".
In timp ce o tara intreaga asteapta rezultatele anchetei din munti, premierul si presedintele se contrazic in declaratii. Victor Ponta vrea cu orice pret demisia lui Marcel Opris, seful Serviciului Special de Telecomunicatii, omul pe care il considera raspunzator pentru erorile care au urmat prabusirii.
Insa, presedintele nici nu vrea sa auda: "nu pot intra in jocul demiterilor numai pt ca da bine ori la public, ori la politicieni". Ponta nu e uimit de reactia presedintelui: "e foarte clar ca presedintele bBasescu il va proteja pe seful STS atat cat va avea dreptul din punct de vedere legal". S-a vorbit mult si despre tehnica STS-ului de localizare a celor care vorbesc la telefoanele mobile. BAsescu adduce lamuriri: "este o minciuna, STS-ul nu are nici echipamente pentru asa ceva si nu are nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut".
Dupa zile intregi de dezbateri si acuze, dupa demisii la nivel inalt si explicatii date cu jumatati de masura, adevarul dureros despre cele petrecute in acea noapte este un amestec de incompetente ale unor insitutii care nu au stiut cum sa comunice intre ele.
"Acum, in birou la mine, daca pun la un loc informatiile care s-au dat in primele 30-35 de minute, pot face localizarea fara nicio problema", a afirmat presedintele tarii.
##VIDEO101098##
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta